Katseet kohti yrityskauppaa
Mahdollisen yrityskaupan toteuttaminen vaatii tiettyjä toimenpiteitä jo hyvissä ajoin ennen kuin koko yrityskauppaprosessi lähtee edes liikkeelle. Tärkeä osa yrityskaupan toteuttamista on nimittäin kaupan toteuttamista edeltävä yhtiön ennakoiva valmistautuminen yrityskauppaan.
Lähes jokaisessa yrityskaupassa ostajakandidaatti haluaa teettää ostettavasta yhtiöstä niin sanotun due diligence -tarkastuksen, jossa mm. kohdeyhtiön sopimukset ja muut tärkeät asiakirjat käydään lävitse mahdollisten riskien varalta. Tätä läpikäyntiä varten kohdeyhtiön on koostettava ostajan pyytämä tarkastettava materiaali usein erilliseen virtuaaliseen datahuoneeseen.
Paperit kuntoon
On hyvin tavanomaista, että näissä kohdeyhtiön asiakirjoissa, kuten sopimuksissa tai pöytäkirjoissa, on joitain puutteita, joihin ostajakandidaatit ja heidän mahdolliset neuvonantajansa tarttuvat. On myös mahdollista, että jonkin asiakirjan olemassaoloa yhtiö ei ole edes havainnut tarvitsevansa. Tätä enteillen kohdeyhtiön on hyvä tarkistaa jo reilusti ennen yrityskauppaprosessin aloittamista, että kaikki lain vaatimat ja hyvän hallintotavan mukaiset asiakirjat löytyvät yhtiöstä kootusti. Kun näille asiakirjoille antaa ajatuksen jo ennen yrityskauppaprosessin aloittamista, myös prosessin aikataulu sujuvoituu, kun yhtiöllä on tiedossaan, mitä kaikkea materiaalia sillä on ja missä sitä säilytetään.
Riittävästi resursseja
Yrityskauppaprosesseihin liittyy usein varsin tiukkakin aikataulu, johon on vihkiytynyt monta eri tahoa ostajan ja myyjän lisäksi. Koko prosessin kesto riippuu monesta seikasta, kuten osapuolten tahdosta ja toisaalta myös resursseista. Varsinkin edellä mainittu dd-tarkastus ottaa oman aikansa sekä myyjältä että ostajalta. Ennen yrityskauppaprosessiin ryhtymistä onkin hyvä varmistaa, että kohdeyhtiön johdolta ja muilta tarvittavilta avainhenkilöiltä löytyy aikaa ja resursseja varsinaisten kaupan neuvotteluiden lisäksi myös prosessin muuhun oheistoimintaan, kuten esimerkiksi dd-materiaalin koostamiseen ja mahdolliselle johdon haastattelulle.
Oikea-aikainen neuvonanto
Yrityskauppaprosessi on kokonaisuus, jossa oikeiden neuvonantajien valintaan kannattaa panostaa. Tärkeää on ennen kaikkea, että neuvonantajat otetaan mukaan jo prosessin alkuvaiheissa – tällöin usein säästetään sekä aikaa että rahaa.
Yrityskauppaprosessin prosessin vaiheet pääpiirteittäin
- Mahdollisen aie- tai salassapito sopimuksen allekirjoittaminen
- DD-tarkastus
- Kauppakirja- sekä mahdolliset muiita transaktiodokumentteja (kuten johtaja-/työsopimuksia tai palvelusopimuksiea koskevat neuvottelut
- Kaupan allekirjoitus
- Kaupan toteuttaminen
Laura Jaatinen