Siirry sisältöön

Laaja-alainen, mutta epätarkka NIS2

Tuore NIS2 eli ns. kyberturvallisuusdirektiivi on aikaa kestäväksi luotu säädös, joka ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, mikä on kulloinkin ”asianmukainen” tietoturvan taso. Tämä toisaalta heijastaa NIS2:n riskiperusteista lähestymistapaa sekä sitä, että kyberturvallisuuden tasoa tulee seurata kyberturvallisuusriskienkin jatkuvasti kehittyessä.

Keskeiset velvoitteet ja jopa alihankkijoihin ulottuvat velvoitteet

NIS2:n keskeiset velvoitteet koostuvat kyberturvallisuuden riskinhallintatoimenpiteistä, raportointivelvoitteista tietoturvapoikkeamien sattuessa sekä velvollisuudesta rekisteröityä toimijaluetteloon. NIS1:een verrattuna NIS2:ta sovelletaan laajempaan joukkoon aloja ja toimijoita, mutta jatkossa myös soveltamisalaan kuulumattomat toimijat saattavat joutua tarkastelemaan tietoturva-asioitaan, jos ne kuuluvat sellaisen organisaation toimitusketjuun, jota NIS2 koskee.

Osana NIS2:n edellyttämiä riskinhallintatoimenpiteitä organisaatioiden on nimittäin varmistettava myös toimitusketjuunsa kuuluvien alihankkijoidensa kyberturvallisuuskäytännöt. Tämä voi alihankkijan kannalta tarkoittaa toimenpiteitä sekä tietoturvan tason että raportointivelvoitteiden täyttämisen osalta.

Käytännössä alihankkijoiden NIS2:n mukaiset velvoitteet voidaan varmistaa sopimuksellisin keinoin. Ehkä tulevaisuudessa näemme ”kyberturvallisuussopimusten” vakiinnuttavan paikkansa samanlaisena sopimusliitteenä kuin yleisen tietosuoja-asetuksen mukanaan tuomat ”henkilötietojen käsittelysopimukset”.

Valmistautuminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt

Summa summarum, NIS2 nostaa kyberturvallisuuden rimaa merkittävästi koko EU:ssa, ja siinä asetetaan tiukat, joskin tapauskohtaisuuden vuoksi tulkinnanvaraiset edellytykset kyberturvallisuudelle. Vaikka NIS2:n velvoitteisiin reagoiminen saattaa tuntua vaikealta – ja kestää muutaman vuoden, kuten aikanaan monille kävi yleisen tietosuoja-asetuksen kohdalla – on asia kuitenkin hyvä ottaa tosissaan, sillä NIS2:n myötä toimivaltaisilla viranomaisilla on valtuudet valvoa sääntöjen noudattamista sekä myös määrätä tuntuvia sakkoja.

Jussi Kataja


Aiheeseen liittyvät julkaisut