Siirry sisältöön

Muutosneuvottelut sujuviksi

Yritystoiminta edellyttää alasta riippumatta nopeaa sopeutumiskykyä toimintaympäristön muutoksiin, joten myös muutosneuvotteluista on tullut arkipäivää. Jokainen prosessi on kuitenkin ainutlaatuinen ja sen onnistuminen edellyttää huolellista valmistautumista. Tässä esitellään muutamia prosessissa huomioitavia asioita.

Valmistautuminen avainasemassa

Muutosneuvottelujen valmistelussa neuvottelujen edellyttämän riittävän taustatiedon kerääminen, aikataulujen suunnittelu ja strategian miettiminen ovat avainasemassa. Lisäksi on tietysti olennaista tuntea yhteistoimintalain vaatimukset. Nimenomaan valmisteluvaiheessa kannattaa myös juristin avulla varmistaa, että prosessi sujuu ilman virheitä ja tavoiteltava lopputulos on saavutettavissa.

Kuuntele aidosti henkilöstöä ja ole avoin perusteista

Vaarallisin virhe neuvotteluprosessissa on neuvottelujen näennäisyys. Työnantajan tulee antaa henkilöstölle mahdollisuus aidosti vaikuttaa lopputulokseen. Parhaimmillaan voi löytyä vaihtoehtoja, jotka vähentävät irtisanomisia, tarkentavat toimia myös yritykselle kannattavasti ja samalla lievittävät muutosvastarintaa. Vaikka vaihtoehtoja ei löytyisi, on tällöinkin tärkeää, että vaikutelma neuvotteluista on aito.

Juridisesti on myös välttämätöntä, että työnantaja on avoin muutosten syistä ja arviointiin vaikuttavista seikoista. Avoimuus helpottaa henkilöstön ymmärrystä muutosten tarpeesta, takaa prosessin lainmukaisuuden ja vähentää virheellisten huhujen leviämistä.

Toimenpiteet neuvottelujen jälkeen

Neuvottelujen jälkeen pitää päätöksistä tiedottaa selkeästi ja ajallaan. Ennen irtisanomisten tekemistä on työnantajan myös selvitettävä vaihtoehdot irtisanomisten välttämiseksi. Selvitysvelvoitteen täyttäminen kannattaa tehdä mahdollisimman avoimesti. Muutosten jälkihoito on olennainen osa prosessia ja auttaa ylläpitämään luottamusta työnantajan toimintaan.

Kaiken kaikkiaan kannattaa neuvottelut nähdä osana yrityksen avointa toimintakulttuuria, joka voi parhaimmillaan vähentää muutosvastarintaa ja parantaa ilmapiiriä.

Juhani Ekuri


Aiheeseen liittyvät julkaisut