Siirry sisältöön

Nytkö yrityskauppa?

Kirjoitin Law Review -lehtemme vuosi sitten ilmestyneessä numerossa silloisia ajatuksia yrityskauppojen näkymistä. Kuukauden kuluttua tuon lehden ilmestymisestä alkanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti maailmaa melkoisesti myös yrityskauppojen osalta.

Hienoista hidastumista 2022
Talouselämä-lehden vuoden 2023 ensimmäisen numeron mukaan tehtiin lehden tilastoimia yrityskauppoja vuonna 2022 yhteensä 607, mikä oli hiukan vähemmän kuin 2021. Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ensimmäinen vuosipuolisko oli vilkas, mutta kesän jälkeen kaupat hidastuivat.

Talouselämässä kuvattu vastaa sitä, miten itse ennustin asioita Ukrainan sodan alettua. Toimistomme yrityskauppapraktiikassa ei hidastumista kuitenkaan vielä vuonna 2022 näkynyt. Yksi yrityskauppaprosessi on kestänyt hyvin pitkään ostajan rahoitusvaikeuksien vuoksi, mutta se on yksittäistapaus.

Mitä tulossa
Suomen kansantalouden ja EU-alueen näkymät ovat kehnot. Tämä heijastuu myös yritysten menestykseen ja yrityskauppa-aktiivisuuteen. Monet ennustavat, että tämän vuoden kesän jälkeen on hyvin hiljaista.

Yritysten valuaatiot ovat viime vuosina nousseet varsin korkeiksi, varsinkin teknologia-aloilla. Arvostustasot ovat jo laskeneet ja lasku tulee jatkumaan jonkin aikaa. Noussut korkotaso vaikuttaa osaltaan siihen.

Myös positiivisia ajureita on yhä jäljellä. Huolimatta toimintaympäristön dramaattisista muutoksista ovat monet suomalaiset yritykset yhä erinomaisessa kunnossa. Velkaa on vähän, ja tulostaso on säilynyt hyvänä. Hyvä yritys on sekä kiinnostava ostokohde että potentiaalinen yritysoston tekijä.

Teknologian ja vastuullisuuden merkitys jatkaa kasvuaan. Suomalaisten yritysten keskikoko on yhä pieni. Mm. nämä ilmiöt kannustavat jatkamaan yrityskauppoja, kun kohde on sopiva. Uskon myös pääomasijoittajavetoisten yritysostojen jatkuvan vilkkaina alkaneenakin vuonna.

Jos yritys on hyvässä kunnossa, on vuosi 2023 oikea aika tehdä yritysmyynti tai -osto.


Aiheeseen liittyvät julkaisut