Siirry sisältöön

Tiesitkö nämä seikat puolison perintöoikeudesta?

Jos lapseton perittävä oli kuollessaan avioliitossa eikä hän ollut tehnyt testamenttia, kaikki hänen omaisuutensa menee lain mukaan perintönä hänen puolisolleen. Näin on riippumatta siitä, kuinka läheisiä muita sukulaisia kuin lapsia tai lapsenlapsia perittävällä on. Sukulaisuussuhteet vaikuttavat vain siihen, mitä omaisuudelle tapahtuu leskenkin kuoltua ja siihen, onko leskellä oikeus testamentata puolisoltaan perimäänsä omaisuutta. Elinaikanaan leski saa siis esimerkiksi myydä puolisoltaan perimäänsä omaisuutta ilman lupien kysymistä keneltäkään. Jos ensiksi kuolleen puolison vanhempia, sisaruksia tai sisarusten jälkeläisiä ei ole elossa, leskellä on oikeus tehdä perimästään omaisuudesta myös testamentti.

Perinnönjako lesken jälkeen
Jos perittävän isä, äiti, sisarus tai sisaruksen jälkeläinen on elossa, perinnönjaossa leskenkin kuoltua nämä ensiksi kuolleen puolison sukulaiset jakavat perinnön lesken sukulaisten kanssa. Lesken omaisuus, mukaan lukien hänen puolisoltaan perimänsä omaisuus, jaetaan pääsääntöisesti puoliksi kummankin puolison sukulaisille.

Osituksen mahdollisuus
Oikeuskäytännössä on katsottu, että kun leski perii puolisonsa, leski ei voi tehdä ositusta ensiksi kuolleen puolison sukulaisten kanssa. Tällä asialla voi olla iso merkitys. Jos leski on kuollutta puolisoaan varakkaampi, ja jos ositus voitaisiin tehdä, leski voisi silloin myös vedota ns. tasinkoetuoikeuteensa eli hänen ei tarvitsisi osituksessa luovuttaa tasinkoa kuolleen puolisonsa sukulaisille. Kuolleen puolison sukulaiset eivät siis saisi muuta kuin sen omaisuuden, mikä oli alun perinkin kuolleen puolison omaisuutta.

Mikäli leski kuitenkin haluaa toimittaa osituksen, jossa sitten voi vedota myös tasinkoetuoikeuteensa, siihen on yksi keino. Leski voi luopua perintöoikeudestaan puolisonsa jälkeen ja sen seurauksena ositus voidaan tehdä.

Kaikki tässä esitetty koskee vain aviopuolison oikeuksia. Avopuolisoilla ei ole perintöoikeutta toistensa omaisuuteen. Puolison perintöoikeuteen liittyvät seikat eivät ole kovin yksinkertaisia ja ne ovat monille vieraita. Toimistomme juristit auttavat mielellään näissäkin asioissa.

Matti Kökkö


Aiheeseen liittyvät julkaisut