Asuntokaupan aakkoset
Asuntokaupan aakkoset
Asunnon hankinta on kenties suurimpia yksittäisiä hankintoja, joita ihminen elämässään tekee. Asuntokaupoilla törmää termeihin ja seikkoihin, jotka saattavat aiheuttaa ihmetystä. Itsellekin asuntokauppa on ajankohtainen aihe ja tästä syystä ajattelinkin helpottaa muidenkin asunnon ostajien tuskaa ja selventää näitä asuntokauppaan ja asunnon hankkimiseen liittyviä termejä.
Annuiteetti on eräs lainan lyhennyksen muodoista, jossa laina-ajan pituus ei muutu, mutta kuukausittain maksettavan lainan määrä sen sijaan muuttuu muun muassa korkojen vaihdellessa.
Bullet-laina on eräs lainanlyhennyksen muodoista, joskin asuntolainoissa harvoin käytetty. Bullet-laina tarkoittaa kertalyhennystä, eli koko asuntolaina maksetaan takaisin kerralla ennalta sovitun laina-ajan päätyttyä, mutta korkoja maksetaan laina-ajalla säännöllisesti.
Energiatodistus kertoo rakennuksen kokonaisenergian kulutuksesta (asteikolla A-G). Todistus perustuu rakennuksen ominaisuuksiin, muun muassa eristyksiin, ikkunoihin ja lämmitykseen.
Isännöitsijäntodistus on asiakirja, jossa on kaikki keskeiset tiedot muun muassa taloyhtiössä tehdyistä korjauksista sekä yhtiön taloudellisesta tilasta ja historiasta. Isännöitsijä vastaa todistuksen sisällön oikeellisuudesta ja todistusta päivitetään tarpeen mukaan.
Henkilötakaajaa voidaan käyttää lisävakuutena asuntokaupoissa. Yleensä asuntolainoissa on vakuutena ostettu asunto, mutta pankit hyväksyvät asunnon vakuudeksi usein enintään 70 % asunto-osakkeen hinnasta. Tällöin lisävakuutena voi käyttää mm. henkilötakaajaa. Pankit kuitenkin suosittelevat ennen henkilötakaajaa käyttämään muita lisävakuuksia, kuten valtiontakausta.
Korkovähennys oikeuttaa vähentämään asuntolainan korot verotuksessa osittain, mikäli kyseessä on perheen vakituisen asunnon hankkiminen. Esimerkiksi vuonna 2018 korkoja saa vähentää 35 %. Ensisijaisesti vähennyskelpoiset korot vähennetään pääomatuloista, mutta jos ei ole pääomatuloja, vähennys myönnetään ansiotulojen veroista alijäämähyvityksenä.
Myyntihinta ja velaton hinta vilisevät asuntokauppailmoituksissa jatkuvasti. Myyntihinta on se summa, joka maksetaan myyjälle kauppahintana. Velattomassa hinnassa on laskettu mukaan asunto-osakkeen velkaosuus taloyhtiön lainasta, joka voidaan usein maksaa kerralla pois tai sitä voidaan maksaa rahoitusvastikkeena, jota kerätään kuukausittain taloyhtiön puolesta. Velaton hinta on siis se, jonka ostaja lopulta asunnosta maksaa.
Lainhuuto tulee hakea ainoastaan kiinteistölle, ei siis esimerkiksi ostettaessa asunto-osakkeita. Lainhuudolla kiinteistön omistusoikeus rekisteröidään Maanmittauslaitokselle.
Osakkeenomistajan kunnossapitovastuu tarkoittaa asunnon omistajan vastuuta huoneiston sisäosista. Asunto-osakeyhtiölaissa on yhtiön kunnossapitovastuulle säädetty kaikki muu kuin sisäosat, eli mm. rakenteet, eristeet sekä kaikki perusjärjestelmät.
Purkava ehto on ehto, jonka voi sisällyttää asunnosta tehtävään ostotarjoukseen. Purkava ehto voi olla esimerkiksi sellainen, että asuntokauppa on riippuvainen asuntolainan saamiselle tai muulle seikalle, josta on epävarmuutta ostotarjoustilanteessa. Tällöin, mikäli ostaja ei esimerkiksi saakaan asuntolainaa pankista, tarjous ei enää sido.
Tasalyhennys tarkoittaa asuntolainan lyhennysmuotoa, jossa on määrätty kiinteä osuus pääomasta joka kuukaudelle maksettavaksi ja korko muuttuu pääoman suuruuden mukaan. Kun lainan pääoma pienenee, myös korko pienenee ja kuukausittain maksettava erä pienenee.
Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa ensiasuntoa ostettaessa, mikäli olet 18-39-vuotias, omistat asunnosta kaupan jälkeen vähintään 50 %, ostat asunnon vakituiseksi asunnoksi ja muutat siihen 6 kk kuluessa kaupanteosta sekä et ole aiemmin omistanut yli 50 % asunnosta.
Yhtiövastike on asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätty usein kuukausittain maksettava rahasumma, joka osakkeenomistajan on maksettava yhtiölle. Yhtiövastikkeella katetaan muun muassa sellaisia yhtiön menoja, jotka aiheutuvat kiinteistön ja rakennusten käytöstä, kunnossapidosta ja perusparannuksesta.
Asuntokaupan jälkeen saattaa nousta esille myös kysymys myyjän vastuusta esimerkiksi erilaisissa asuntokaupan virhetilanteissa. Asunnosta saattaa asunnon oston jälkeen esimerkiksi löytyä kosteusvaurio, joka ei ollut ostajan tiedossa asuntoa ostettaessa. Näissä tapauksissa ja jo ennenkin kauppaa esimerkiksi kauppakirjaa laatiessa kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme , mikäli hiemankin epäröit asuntokauppa-asioiden kanssa.