Euroopan komissiolta toimia kriittiseen työvoimapulaan puuttumiseksi
Komissio julkaisi viime viikon keskiviikkona 15.11.2023 osaajien liikkuvuutta koskevassa paketissa joukon uusia ehdotuksia, joiden päämääränä on paitsi lisätä EU:n houkuttelevuutta EU:n ulkopuolelta tuleville osaajille mutta myös helpottaa työvoiman liikkuvuutta sisämarkkinoilla.
Aloitepaketti on osa Euroopan osaamisen teemavuoden tärkeimpiä tavoitteita. Sen tarkoituksena on myös tukea jäsenmaita maailmanlaajuisessa kilpailussa osaajista. Paketin taustalla vaikuttaa unionia vaivaava sitkeä työvoimapula eri aloilla ja kaikilla osaamistasoilla sekä tunnistettu tuleva väestörakenteen muutos. Esimerkiksi EU:n tavoite 20 miljoonasta tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisesta on arvioitu jäävän vain 11 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi vihreän siirtymän ennakoidaan luovan jopa 1–2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä.
Uunituoreessa paketissa on annettu komission ehdotus seuraaviin aihealueisiin liittyen:
- työnhakijoiden rekrytoinnin helpottamiseksi perustetaan EU:n osaajareservi,
- tutkintojen ja osaamisen tunnistamista myös EU:n ulkopuolisista maista helpotetaan ja nopeutetaan,
- suositus oppimiseen liittyvän liikkuvuuden mahdollistamisesta kaikille.
Seuraavaksi käsitellään näistä aloitteista jokaista pääpiirteittäin.
EU:n osaajareservi
Komissio ehdottaa EU:n osaajareservin perustamista helpottamaan työnhakijoiden rekrytointia unionin ulkopuolisista maista ammatteihin, joissa on pulaa työntekijöistä koko EU:ssa.
EU:n osaajareservin toteuttamiseksi perustettaisiin verkkoalusta, jolla helpotetaan potentiaalisten työntekijöiden ja työnantajien kohtaamista. Lisäksi usea jäsenvaltio on tällä hetkellä joko suunnittelemassa tai keskustelemassa muutoksista lainsäädäntöönsä helpottaakseen työperäistä maahanmuuttoa kolmansista maista ja verkkoalustalla olisikin tarkoitus myös selkeyttää ja läpinäkyvöittää eri jäsenvaltioiden toisistaan eroavaa työ- sekä maahanmuuttolainsäädäntöä ja muuta aiheeseen liittyvää informaatiota. Lisäksi ehdotuksen mukaan jäsenvaltioihin perustettaisiin neuvontakeskuksia lisäinformaation tarjoamiseksi.
EU:n osaajareservin tarkoituksena olisi tukea kansainvälistä rekrytointia EU:hun ja edelleen tukea työnantajia löytämään tarvitsemiensa osaajia. Osaajareservillä on tarkoitus tukea myös osaamiskumppanuuksien täytäntöönpanoa. Osaamiskumppanuus on EU:n ulkopuolisten maiden kanssa toteutettuja kumppanuuksia, jotka tarjoavat työhön tai koulutukseen liittyvää liikkuvuutta. Työnhakijat, jotka ovat hankkineet osaamista osaamiskumppanuuden puitteissa, saavat osaamiskumppanuuspassin. Passi on osallistuvien työnantajien nähtävissä ja todistaa työnhakijan pätevyyden. Passi liittyy myös kahteen seuraavaksi esiteltyyn aloitteeseen.
Tutkintojen ja osaamisen tunnistamisen helpottaminen ja nopeuttaminen
Tutkintojen ja osaamisen tunnistamisella tarkoitetaan relevantin tahon myöntämää tunnustusta ulkomaiselle tutkinnolle tai osaamiselle. Ehdotuksen tarkoituksena on nykyaikaistaa EU:n nykyistä tutkintojen tunnistamisjärjestelmää ja nopeuttaa tunnistamisprosessia.
EU:n ulkopuolisissa maissa hankitun osaamisen tai tutkinnon tunnistaminen tarjoaa mahdollisuuksia sekä työnantajille, jotka etsivät ammattitaitoisia työntekijöitä, että EU:n ulkopuolisten maiden työnhankijoille, jotka tavoittelevat pääsyä unionin työmarkkinoille. Tutkintojen ja osaamisen tunnistamisella helpotetaan edelleen myös kolmansien maiden kansalaisten helpompaa liikkuvuutta sisämarkkinoilla.
Oppimiseen liittyvän liikkuvuuden mahdollistaminen kaikille
Neuvoston suosituksella pyritään edistämään liikkuvuutta kaikilla koulutukseen liittyvillä aloilla. Suositus laajentaa liikkuvuuden koskemaan sekä kaikenikäisiä oppijoita että opettajia ja muuta henkilökuntaa. Ehdotuksessa suositellaan jäsenmaita tekemään oppimiseen liittyvästä liikkuvuudesta EU:ssa olennainen osa kaikkia koulutusväyliä sekä yleissivistävässä että ammatillisessa koulutuksessa.
Komission kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa liikkuvuuteen osallistuvien osuus vuoteen 2030 mennessä:
- vähintään 25 prosenttiin korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osalta,
- vähintään 20 prosenttiin sellaisten oppijoiden osalta, joilla katsotaan olevan muita heikommat mahdollisuudet ja
- vähintään 15 prosenttiin ammattiopiskelijoiden osalta.
Aloitteen tarkoituksena on tehdä EU:sta vieläkin houkuttelevampi oppimiskohde. Lisäksi aloitteen tarkoituksena on perustaa uusia oppimismalleja, ja pyrkiä myös kestävämpään liikkuvuuteen.
Mikäli sinulla on kysymyksiä työntekijöiden rekrytointiin tai palkkaamisen liittyen, asiantuntijamme auttavat mielellään lisää.