Siirry sisältöön

Isoäiti makaa takapihalla

25.04.2019

Lähdin pääsiäisen viettoon tuttuni kanssa Etelä-Savoon, josta hän oli jokin aika sitten hankkinut itselleen vapaa-ajan kiinteistön. Kiinteistöllä sijaitsi ihana vanha, ehkä purettavassa kunnossa oleva, omakotitalo ja kaunis koski. Päätimme patikoida myös kiinteistön rajat, tuttuni kun oli hankkinut kiinteistön juurikaan siihen tutustumatta. Törmäsimme lounaan puoleisella rajalla hieman hämmentävään näkyyn. Kiinteistöllä oli vain muutama vuosi sitten menehtyneen naisen hauta. Hautapaikalla oli kaunis iso muistolaatta ja lyhtyjä. Näytti siltä, että joku oli haudalla käynytkin, eikä niin kauan aikaa sitten. Haudasta ei mainittu tutulleni ostoprosessin aikana, ei myyjän, saati kiinteistönvälittäjän toimesta.

Takaisinpäin ajellessamme aloin tarkemmin miettimään asiaa. Täytyyhän hautaamiseen yksityiselle maalle olla jokin lupa. Mitä jos tuttuni haluaisi rakentaa kiinteistölle uuden talon juuri tuohon kiinteistön kulmaan? Mitä haudalle saisi tehdä ja estäisikö se jotenkin kiinteistön käyttöä?

Asian selvittäminen ei vaatinut juurikaan juridista tai muutakaan ammattitaitoa. Hautaustoimilaista oli löydettävissä pykälät, jotka kertoivat, että Aluehallintovirasto voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää luvan perustaa yksityinen hauta nimetyn vainajan hautaamiseen hautaustarkoitukseen sopivaan paikkaan. Yksityisen haudan paikka tulee selvästi merkitä. Saman lain mukaan yksityisen haudan maa-alue voidaan ottaa muuhun käyttöön aikaisintaan 25 vuoden kuluttua hautaamisesta. Aluehallintoviraston on huolehdittava yksityistä hautaa koskevan merkinnän tekemisestä kiinteistötietojärjestelmään.

Tämän kiinteistön kohdalla merkintää rekisteristä ei löytynyt. Oletettavaa siis on, että koko yksityinen hauta on laittomasti alueelle perustettu. En osaa sanoa, mitä tällaisesta toiminnasta saattaa seurata henkilöille, jotka aikanaan isoäitinsä ovat kuopanneet. Mielenkiintoisempaa alkoi minusta kuitenkin olla se, voisiko kiinteistön kaupassa tällä perusteella olla virhe.

Maakaaren 2 luvun 18 §:n mukaisesti kiinteistössä on vallintavirhe muun ohella mikäli myyjä on ennen kaupan tekemistä antanut ostajalle virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon voimassa olevasta kaavasta, rakennuskiellosta, luovutusrajoituksesta tai muusta kiinteistön käyttöä tai vallintaa rajoittavasta viranomaisen päätöksestä ja annetun tiedon voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Saman pykälän mukaan tällaisesta myyjän tiedossa olevasta päätöksestä kertomatta jättäminen muodostaa myös virheen. Mikäli aluehallintovirasto olisi antanut päätöksen kiinteistön hyväksymiseksi yksityiseksi hautapaikaksi, olisi se epäilemättä lainkohdassa tarkoitettu päätös. Hautapaikka rajoittaa maa-alueen käyttöä seuraavat 25 vuotta, se on merkittävä seikka ostajalle. Ja nyt tarvitaankin sitten jo niitä juridisia taitoja ja asianajajaa; voisiko tästä esittää hinnanalennusvaatimuksen ja minkä suuruisen? Entä mikä on kiinteistönvälittäjän vastuu? Välittäjän kun on täytynyt tutustua kiinteistön rajoihin toimeksiannon vastaanotettuaan, eikä isoäidin yli käveleminen kyllä ollut mahdollista leposijaa huomaamatta.


Aiheeseen liittyvät julkaisut