Siirry sisältöön

IT-oikeus nörtin silmin

23.09.2015

Olen, tai ainakin olen joskus ollut IT-nörtti. Olen opiskellut juridiikan lisäksi aikoinaan isolla sykkeellä yliopistossa mm. tietojärjestelmätiedettä ja tietojenkäsittelytiedettä, ja osan työuraani olenkin elättänyt perheeni IT-asioiden parissa. Ensin kesätöissä ohjelmoijana, sitten järjestelmien hankinnoissa vaatimusmäärittelyn, järjestelmätoimittajien ja palveluiden hallinnan parissa. Voittopuolisesti IT-urani on kuitenkin kulunut nimenomaan eri rooleissa hankintojen kaupallisessa rajapinnassa. Kilpailutukset, sopimusneuvottelut ja sopimuskommentoinnit, useimmiten kansainvälisessä kentässä, sekä myös laajojen kansainvälisten ulkoistussuhteiden operatiivinen toimeenpano kuuluivat arkipäivääni monen vuoden ajan. Käytännössä kaupallinen toiminta ja juridiikka ovat siis allekirjoittaneen kohdalla vieneet voiton teknisistä IT-asioista kiinnostavuudessaan jo yli vuosikymmenen sitten. Silti, mies voi lähteä IT:stä, mutta IT ei koskaan lähde miehestä. Sanovat.

Yllättävää kyllä, vasta nyt asianajotoimistossa työskenneltyäni olen törmännyt mystiseen uuteen oikeudenalaan: IT-oikeus. Ei niin, että IT-oikeuden alaan kuuluvat asiat olisivat mielestäni mystisiä, päinvastoin, vaan enemmänkin ainoastaan IT-oikeuden käsite itsenäisenä oikeudenalana tuotti aluksi harmaita hiuksia. Mitä ihmettä on IT-oikeus? Onko se kenties asianajotoimintaa, jota hoidetaan tietokoneilla, tai viittaako se esim. automatisoituun tuomioistuinkäsittelyyn summaarisissa asioissa? Kuten nyttemmin olen antanut itselleni kertoa, IT-oikeus ei tietenkään tarkoita kumpaakaan. IT-oikeus ymmärretään jo pelkästään Googlailun perusteella Suomessa kuitenkin jossain määrin heterogeenisesti, koska eri asianajotoimistot ja asianajajat tuntuvat yhdistävän termiin eri asioita. Yhtä mieltä kaikki tuntuvat olevan kuitenkin siitä, että IT-oikeus sisältää ainakin IT-asioihin liittyvän sopimusoikeuden ja immateriaalioikeuden. Jotkut laajentavat määritelmää siten, että siihen sisältyvät myös yksityisyyden suoja, työoikeus, internet-liiketoiminta ja moni muu ala, kunhan toiminta edes jotenkin liittyy IT-asioihin.

Mikä sitten on IT-asia? IT tulee sanaparista InformaatioTeknologia. Käsite on varsinkin nykyisessä esineiden internet (internet of things) -ajassa äärimmäisen laaja. Joku viisas sanoi joskus, että IT-järjestelmät ovat usein kuin reikäleivän reikä. Ne itsessään eivät tee mitään, ellei ympärillä ole jotakin minkä toimintaan ne vaikuttavat tuomalla toiminnallista tai muuta lisäarvoa. Tämä määritelmä pitänee muuten paikkansa myös asianajajan työn kohdalla. Tietojärjestelmäksi tai sen osaksi voidaan oikeastaan laskea mitä tahansa autoilijalle ajoluvan myöntävästä liikennevalotolpasta aina tuhansien yhteen liitettyjen tietokoneiden kolossaalisen laskentatehon omaaviin botti-verkkoihin. Periaatteessa kai perinteinen paperikirjekin on yksinkertaista informaation välittämiseen luotua ikivanhaa teknologiaa. Saivartelut sikseen, kaikkihan tiedämme, että IT viittaa sähköllä toimiviin transistoreja sisäänsä kätkeviin laitteisiin ja niiden yhteen liittämiseksi rakennettuihin tietoverkkoihin ja tietenkin näitä molempia hyödyntäviin ohjelmistoihin. Karrikoidun esimerkin tarkoitus on kuitenkin herättää ajattelemaan, että IT ei ehkä olekaan lainkaan yksiselitteinen asia, eikä näin ollen IT-oikeuskaan sitä olisi.

En halua luoda omaa määritelmääni IT-oikeudelle, koska entisenä IT-ihmisenä ja nykyisenä asianajotoimiston lakimiehenä katson asiaa ehkä hieman eri suunnasta kuin moni muu. Siis ehkä. Minusta IT-oikeuden pitäisi olla sitä, mitä sen missäkin tilanteessa tarvitaan olevan. Vasta ymmärtämällä mitä kyseessä olevassa IT-asiassa ollaan tekemässä, voi edes teoriassa olla mahdollista hahmottaa mitä oikeudenaloja asiaan liittyy. Joskus potentiaalisia oikeudellisesti hallittavissa olevia ulottuvuuksia on aika paljon enemmän, kuin mitä voisi ensisilmäyksellä johonkin IT-hankkeeseen tutustuessaan kuvitellakaan. Ja toisaalta, joskus sopimus on vain sopimus, ja immateriaalioikeus on vain immateriaalioikeus, IT:llä tai ilman. Siispä, ensi kerralla kun tapaat IT-oikeuden asiantuntijan, kysy huviksesi häneltä mitä hänen mielestään tarkoittavat IT ja IT-oikeus!

Kimmo Kajander


Aiheeseen liittyvät julkaisut