Siirry sisältöön

Lahjanluonteinen kauppa

Joskus saattaa kuulostaa houkuttelevalta esimerkiksi suvun kesämökin myyminen sopuhintaan omalle lapselle tai läheiselle. Esimerkiksi 100 000 euron arvoisen mökin myyminen hankintahintaan 50 000 eurolla kuulostaa äkkiseltään win-win tilanteelta. Saahan siitä luovuttaja hiukan rahaa vanhoille päiville ja läheinen sopuhintaan suvun vanhan kesäpaikan. Todellisuudessa verokarhun koura käy kuitenkin molempien taskuilla.

Perintö- lahjaverolain 18 § 3 momentin mukaan, jos sovittu kauppahinta on enintään kolme neljännestä käyvästä hinnasta, katsotaan käyvän hinnan ja vastikkeen välinen ero lahjaksi. Läheiselle tulee tällöin maksettavaksi sekä varainsiirtovero 50 000 eurosta että lahjavero 50 000 eurosta.

Kiinteistön luovuttaja joutuu puolestaan tekemisiin luovutusvoittoverotuksen kanssa. Periaatteessa myös täysin verovapaa omaisuuden luovutus tulee ilmoittaa verottajalle tietoineen tai muuten verottaja laskee omaisuuden luovutusvoiton käyttäen hankintameno-olettamaa. Jos luovuttaja on aikanaan hankkinut mökin 50 000 eurolla ja ajatuksena on ollut saada vain omansa pois voi asian todellinen laita yllättää.

Tuloverolain 47 § 5 momentin mukaan luovutus jaetaan maksetun hinnan ja käyvän arvon suhteen perusteella vastikkeelliseen ja vastikkeettomaan osaan. Vastikkeellisesti luovutetun osuuden hankintamenoksi katsotaan siihen kohdistuva osa omaisuuden hankintamenosta. Kiinteistön luovuttaja saa säännöksen perusteella luovutusvoittoa 25 000 euroa. Pääomatulona voitosta maksetaan veroa siis 7 500 euroa.

Kaiken kaikkiaan tällaisen lahjanluonteisen kaupan veroseuraamukset koostuvat siis luovutuksensaajan varainsiirto- ja lahjaverosta sekä luovuttajan luovutusvoiton perusteella maksettavasta pääomatuloverosta. Kaiken kaikkiaan veroja maksettaisiin tässä esimerkkitilanteessa yhteensä 13 700 euroa, jos luovutuksensaaja on luovuttajan lähisukulainen. Vertailun vuoksi pelkkä lahjavero 100 000 euron lahjasta lähisukulaiselle on 10 100 euroa. Voikin siis olla järkevää välttää perintö- ja lahjaverolain säännökset ja pyrkiä myymään kesämökki niin, että lahjanluonteista kauppaa koskevat säännökset eivät siihen sovellu. Jos luovuttaja myy mökin 75 000 eurolla pysyy luovutusvoitto samana, mutta luovutuksensaajan ei tarvitse maksaa lainkaan lahjaveroa. Tällöin kokonaisvero jää pienemmäksi ja luovuttaja saa vähentää hankintamenon kokonaisuudessaan luovutusvoittoveroa laskettaessa.

Verosuunnittelun merkitys korostuu tilanteessa, jossa luovutuksensaaja ei ole luovuttajan lähisukulainen, jolloin mahdollinen lahjavero on korkeampi. Lahjan arvon ollessa 50 000 euroa muu kuin lähisukulainen joutuu maksamaan lahjaveroa yli 10 000 euroa.  Turhien veroseuraamuksien välttämiseksi kannattaakin konsultoida asiantuntijaa, mikäli säännökset aiheuttavat yhtään päänvaivaa.

Santeri Aaltonen


Aiheeseen liittyvät julkaisut