Laiha sopu on usein parempi kuin lihava riita – 11 vinkkiä työsuhteen päättämiseksi sopimuksella
Työntekijän irtisanomiseen sisältyy työnantajan näkökulmasta usein vähintään jonkinlainen riski. On mahdollista, että työsuhteen irtisanomista pidetään laittomana, jolloin työntekijä voi olla oikeutettu merkittäviinkin korvauksiin. Toisaalta niin sanotuissa selvissäkin irtisanomistilanteissa saattaa irtisanominen edellyttää esimerkiksi yt-neuvottelujen käymistä tai irtisanomistoimenpiteellä saatetaan ajatella olevan epäedullisia vaikutuksia työnantajan yrityskuvaan joko asiakkaiden tai muun henkilökunnan keskuudessa. Muun muassa edellä mainituista syistä on usein kannattavaa harkita työsuhteen päättämistä sopimusteitse. Päättämissopimusta tarjottaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että sopimuksenteon onnistumisen varmistamiseksi asia on syytä valmistella hyvin. Myös sopimusratkaisuun liittyy sudenkuoppia, jotka saattavat vesittää koko asian. Seuraavassa muutama vinkki, jotka huomioimalla onnistumisen mahdollisuudet kasvavat huomattavasti:- Selvitä, onko työsuhteen päättämiselle yksipuolisesti irtisanomalla perusteita. Jos tilanne ei ole välittömän akuutti, pyri aina siihen, että myös yksipuolisen irtisanomisen edellytykset ovat olemassa eli henkilökohtaisen syyn ollessa kyseessä työntekijälle on annettu varoitus. Tämä tuo tarvittavaa selkänojaa sopimusneuvotteluihin.
- Selvitä itsellesi, millainen riski yksipuoliseen irtisanomiseen liittyy, ja minkälaisen sopimuksen olet valmis tekemään riskin välttämiseksi.
- Pyydä asiantuntijaa laatimaan sopimusluonnos, jota työntekijälle voi tarvita.
- Käy asiantuntijan kanssa mielikuvaharjoituksena läpi tilanne, jossa sopimusta tarjotaan. Valmistaudu etukäteen eri skenaarioin siihen, miten suhtaudut työntekijän reaktioon.
- Aikatauluta ja sijoita tarjoamistilaisuus siten, että tilanne aiheuttaa mahdollisimman vähän huomiota työyhteisössä, mikäli se ei suju suunnitelmien mukaan.
- Pyri esittämään päättämissopimuksen tarjoamisen syy mahdollisimman lyhyesti ja neutraalisti. Älä syyllistä työntekijää, äläkä toisaalta lähde väittelemään työsuhteen päättämisen perusteista.
- Käy sopimusehdotus työntekijän kanssa kohta kohdalta läpi. Muista tuoda esiin nimenomaan työntekijää sopimusratkaisussa hyödyttävät seikat.
- Älä missään nimessä uhkaa työntekijää irtisanomisella sopimusratkaisun vaihtoehtona tai käytä muitakaan painostuskeinoja. Mikäli työntekijä kysyy, mitä tapahtuu, jos hän ei allekirjoita sopimusta, älä viittaa irtisanomiseen tai edes sen mahdollisuuteen.
- Anna työntekijälle riittävästi aikaa pohtia ehdotusta. Dokumentoi ehdotuksen antaminen ja miettimisajan tarjoaminen esimerkiksi sähköpostitse.
- Harkitse vapaan antamista työntekijälle sopimusehdotuksen pohtimisen ajaksi.
- Mieti valmiiksi, miten prosessi jatkuu, jos työntekijä hylkää sopimusehdotuksen.