Siirry sisältöön

Lakon siirtäminen – ministerikö sen tekee?

17.02.2017

Hiihtolomakausi on aluillaan, ja itselläkin loma siintää muutaman tunnin päässä. Lomafiilistä kuitenkin hieman laski huoli ilmailualan lakosta. Siis mitä? Juuri ennen hiihtolomakauden alkua ammattiliitto Pro ja Ilmailualan Unioni (IAU) antoivat lakkovaroituksen, jonka oli määrä alkaa perjantaina 17.2 (HS 3.2.2017 http://www.hs.fi/talous/art-2000005073325.html). Kyseinen lakko koskee Airpro Oy:tä, joka vuokraa matkustamohenkilökuntaa. Lakko aiheuttaisi toteutuessaan viivästyksiä, suomeksi siis todella pitkiä jonoja, turvatarkastuksessa sekä haittaa Tuin, Tjäreborgin ja Norwegianin lentoihin.

Uusin käänne lakossa kuitenkin on se, että työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindström on siirtänyt lakkoa kahdella viikolla. Miten ihmeessä ministeri voi siirtää tätä ilmailualan lakkoa ja millä perusteilla? Tietenkin lailla!

Laki työriitojen sovittelusta säätää, että työ- ja elinkeinoministeri voi siirtää lakkoa, jos lakon katsotaan sen laajuuden tai työalan laadun vuoksi kohdistuvan yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai huomattavasti vahingoittavan yleistä etua. Valtakunnansovittelija voi esittää tätä ministerille, ja ministeri voi siirtää työnseisausta riittävän ajan varaamiseksi sovittelua varten enintään 14 vuorokaudella eteenpäin.

Valtakunnansovittelija ja ministeri ovat siis molemmat katsoneet, että lain edellytykset lakon siirtämiselle täyttyvät. Ammattiliitto Pro taas on eri mieltä, ja heidän mukaansa lomalento ei välttämättä tällainen lain edellyttämä elintärkeä yhteiskunnallinen etu olisi. Niin tai näin, lienee ministeriltä tarpeellinen ratkaisu tämä lakon siirtäminen. Toisaalta, työntekijäpuolelta nimenomaan sesonkiaikaan kohdistuva lakko varmasti on varsin tehokas neuvottelukeino.

Kenties juuri tällaisia tilanteita varten lainsäätäjä on lakon siirtoa koskevan pykälän kaltaisen takaportin lakiin jättänyt. On varmasti hankalaa vetää rajaa siihen, mikä loppujen lopuksi on yhteiskunnan kannalta elintärkeä toiminta ja mitä on sellainen toiminta, joka vahingoittaa yleistä etua. Ongelma taitaa kuitenkin olla siinä, että taidamme olla nykyään melko riippuvaisia kaikenlaisista erilaisista toiminnoista, joku sähköpostista ja toinen bussista. Kukin voi toki tahollaan pohtia, mitkä ovat sellaisia elintärkeitä yhteiskunnan toimintoja, joita ilman sinun olisi hankala elää. Minulle se on tällä hetkellä lentoliikenne, eikä suinkaan johdu siitä, että lomani alkaa piakkoin…


Aiheeseen liittyvät julkaisut