Siirry sisältöön

Maahantuontiverojen ABC nettishoppailijalle – huomaa myös heinäkuussa voimaan astuva muutos enintään 22 euron arvoisten lähetysten verovapauden poistumisesta

05.03.2021

Ihmiset tekevät yhä useammin ostoksensa verkossa, ja nykyään pelkästään kotimaisten verkkokauppojen valikoima on hyvin laaja. Usein etsimänsä löytääkin kotimaisesta verkkokaupasta. Toisinaan mielessä on kuitenkin harvinaisempi tuote tai vaikkapa juuri markkinoille saapunut uutuus, jonka perässä etsintä täytyy ulottaa ulkomaisiin verkkokauppoihin. Joskus myös halvempi hinta houkuttelee tekemään tilauksen mieluummin ulkomailta. Kun tuote on klikattu ostoskoriin, kannattaa kuitenkin pysähtyä hetkeksi miettimään, mistä maasta tuleva tilaus onkaan tulossa ja mahdollisia lisäkustannuksia maahantuontiverojen muodossa.

Maahantuontiveroilla tarkoitetaan pääsääntöisesti maahantuotavien tavaroiden arvonlisäveroa ja tullimaksua. Kun tavara toimitetaan toisesta EU-maasta ja tavara on joko siellä valmistettu tai sinne tullattu, tuotteesta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa tai tullimaksua. Mikäli haluttu tuote siis löytyi ruotsalaisesta tai saksalaisesta verkkokaupasta, voi tuotteen klikata kohti kotiovea ilman pelkoa yllättävistä lisäkustannuksista. Usein ostaja joutuu kuitenkin itse maksamaan lähetyksen kuljetuskustannukset, joten ne on hyvä tarkistaa, vaikkei arvonlisäveroilla tai tullimaksuilla tarvitsekaan päätään vaivata. 

Vaatteita ja kosmetiikkaa etsivä on usein saattanut päätyä selailemaan brittiläisiä verkkokauppoja. Valikoima on kattava ja hinnatkin usein edullisempia. Vielä viime vuonna ostoksia Iso-Britanniasta pystyi tehdä ilman huolta ”alveista ja tulleista”. Iso-Britannian EU:sta eroamisen myötä Iso-Britanniasta tulevasta tavarasta on 1.1.2021 alkaen täytynyt varautua maksamaan maahantuontiveroja, eli pääsääntöisesti arvonlisäveron ja tullimaksun. Kaikista EU:n ulkopuolelta tulevista lähetyksistä ei kuitenkaan tällä hetkellä tarvitse maksaa arvonlisäveroa tai tullimaksua. Tähän vaikuttaa lähetyksen sisältämien tavaroiden arvo. 

Jos lähetys toimitetaan EU:n ulkopuolelta, se on yleensä tullattava eli tavarasta maksetaan maahantuontiverot. Tällöin tulli siis kantaa maahan tuotavista tavaroista usein arvonlisäveroa ja mahdollisesti myös tullimaksun. Olennaista on se, mistä lähetys toimitetaan ja toimitetaanko lähetys tullaamattomana. Brittiläisestä verkkokaupasta haluamansa tuotteen löytäneen ei siis heti kannata luopua ostoaikeistaan lisäkustannusten pelossa, sillä monilla brittikaupoilla on varasto EU:n alueella, ja näin tuotteet saa tilattua vanhaan tapaan ilman ylimääräisiä kuluja. Asia kannattaa siis ensin varmistaa yrityksen nettisivuilta. 

Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa on 24 %. Joillakin hyödykkeillä on kuitenkin alennettu verokanta, kuten esimerkiksi kirjoilla, joiden arvonlisäverokanta on 10 %. Tullimaksu taas tulee suorittaa lähtökohtaisesti vain sellaisesta tilauksesta, jonka arvo ilman postimaksuja on yli 150 euroa. 

Tällä hetkellä arvonlisäveroa ei kanneta lähetyksestä, jos sen sisältämien tavaroiden yhteisarvo ilman kuljetuskustannuksia on enintään 22 euroa. Tässä on kuitenkin hyvä huomata, että esimerkiksi alkoholituotteet ja hajuvedet ovat aina verollisia niiden arvosta riippumatta. Moni on varmasti törmännyt kiinalaisiin verkkokauppoihin, joiden valikoimat pursuavat mitä erikoisempia tavaroita ja niiden edulliset hinnat houkuttelevat ihmisiä kokeilemaan tuotteita ja tekemään tilauksia. Erityisen houkuttelevaa tilausten tekemisestä on tehnyt se, että usein niissä myytävät pikkutavarat eivät ylitä 22 euron arvonlisäveron kantorajaa, joten mahdollisia lisäkustannuksiakaan ei ole tarvinnut murehtia. Tähän on kuitenkin tulossa muutos tulevana kesänä.  

25. helmikuuta hallitus antoi esityksen arvonlisäverolain, Ahvenanmaan maakuntaa koskevista poikkeuksista arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain sekä oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä annetun lain 15 §:n muuttamisesta (HE 18/2021). Lainmuutoksella poistetaan EU:n ulkopuolelta tulevien lähetysten arvonlisäverovapaus. Suomi panee muutoksilla täytäntöön EU-lainsäädäntöä, jonka tavoitteena on parantaa EU-maiden yritysten kilpailuasemaa luomalla tasavertaiset kilpailuolosuhteet. Jatkossa arvonlisävero tulee siis maksaa myös niistä EU:n ulkopuolelta tulleista lähetyksistä, joiden arvo on alle 22 euroa. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2021, joten edullista kesäpaitaa vaikkapa Yhdysvalloista tilaavan kannattaakin olla hereillä paidalle koituvista lopullisista kustannuksista ja ehkäpä myös pohtia, olisiko kotimainen tai eurooppalainen vaihtoehto sittenkin edullisempi.

Krista Hendriksson


Aiheeseen liittyvät julkaisut