Siirry sisältöön

Maakuntamatkailua

08.02.2018

Maakuntamatkailua

Johtamallani Suomen Asianajajaliitolla on 12 paikallisosastoa. Ne pitävät tammi–helmikuun vaihteessa sääntömääräiset vuosikokouksensa, joissa hyväksytään tilinpäätös ja toimintasuunnitelma sekä valitaan paikallisosaston hallitus ja edustajat valtakunnallisiin luottamustehtäviin. Pitkä perinne on, että Asianajajaliiton johdon edustajat käyvät näissä kokouksissa esittämässä katsauksen liiton ajankohtaisiin asioihin. Virallista kokousta yleensä seuraa illallinen.

Minulla oli tänä talvena ilo käydä neljässä vuosikokouksessa: Itä-Suomen osastossa Joensuussa, Keski-Suomen osastossa Jyväskylässä, Satakunnan osastossa Sastamalassa sekä Turun Asianajajayhdistyksessä Turussa. Kaikki kokoukset olivat mielenkiintoisia. Kuten edeltäjäni totesi, viimeistään toisen konjakin jälkeen päästään syntyihin syviin. Matkustamisesta toki aiheutuu oma vaivansa. Kun kokoukset ovat iltaisin, edellyttävät ne käytännössä useimmiten yöpymistä paikkakunnalla, ja esim. Jyväskylästä palasin aamulla klo 5.55 lähteneellä lennolla.

Suomi on suuri maa, ja asianajotoimistot ovat keskenään varsin erilaisia: kuudessa suurimmassa toimistossa työskentelee Helsingin ydinkeskustassa viidesosa maan asianajajista ja toisaalta ylivoimainen enemmistö maan 800 asianajotoimistosta on hyvin pieniä, 1 – 2 juristin yrityksiä. Suurimpien kaupunkien ulkopuolella asianajajakunnan keski-ikä on varsin korkea. Pienillä paikkakunnilla huolet liittyvät toimistojen jatkajien löytämiseen, julkisen oikeusavun kehnoon palkkiotasoon, mm. AIPAan–ja suuren työmäärään. Suurimmat liikejuridiikkatoimistot puolestaan pohtivat kansainvälisen kilpailun koventumista, muita palveluntarjoajia ja omaa palveluvalikoimaa, tekoälyä ja mm. monimuotoisuutta–ja suurta työmäärää.

Eroista huolimatta ammattikuntamme on yhtenäinen. Asianajajaliiton missio on Asianajaja turvaa oikeusvaltion. Kaikissa keskusteluissa punaisena lankana on huoli ihmisten ja yritysten korkealaatuisten oikeudellisten palvelujen saatavuudesta. Jaamme asianajajien yhteiset perusarvot: lojaalisuus, riippumattomuus, esteettömyys, luottamuksellisuus ja kunniallisuus. On surullista, että Suomessa lakipalveluja saavat tarjota myös tahot, joita mikään näistä ei velvoita ja joita ei valvota mitenkään. Uskon kuitenkin, että pitkällä aikavälillä kuluttajansuoja, yritysasiakkaiden edut ja oikeusvaltion turvaaminen vahvistavat ammattitaitoisten, riippumattomien ja esteettömien asianajajien merkitystä.

Jarkko Ruohola
Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja

 


Aiheeseen liittyvät julkaisut