Matkalla Lissabonissa: asianajajan kokemuksia ja näkemyksiä Portugalista
Helsingin asianajajayhdistys toteuttaa vuosittain syksyllä tutustumismatkan johonkin eurooppalaiseen kaupunkiin, jossa yhdistyksen jäsenillä on oiva mahdollisuus tutustua kyseisen maan oikeus- ym. järjestelmiin. Tänä vuonna kohteeksi oli valittu Portugalin parin miljoonan asukkaan pääkaupunki Lissabon.
Yleisvaikutelma Lissabonista on hyvin kaunis, kaupungissa on runsaasti korkeuseroja ja kauniita rakennuksia sekä rakennelmia, mm. merenkulullisten urotekojen kunniaksi. Merenkulkuun liittyen esille tuli mielenkiintoisena historiallisena tapahtumana vuonna 1494 Espanjan ja Portugalin välillä solmittu Tordesillasin sopimus. Tuolloin löytöretkeilijät sopivat jakavansa Euroopan ulkopuolisen maailman toisilleen siten, että Espanjalle tulivat kuulumaan alueet nykyisen läntisen 47. meridiaanin länsipuolella ja Portugalille sen itäpuolella. Koska sopimusta tehtäessä luultiin, ettei juuri löydetty Amerikka ulotu em. rajan itäpuolelle, sai Portugali vahingossa Brasilian omakseen.
Tulimme tietämään, että Lissabon koki äärimmäisen tragedian pyhäinmiestenpäivänä vuonna 1755, kun Euroopan toistaiseksi voimakkain maanjäristys tuhosi kaupungin rakennuksista 85 % ja väestöstä puolet. Kaupungin uudelleenrakentaminen saatiin kuitenkin nopeasti ja tehokkaasti käyntiin ja niistä vastasi pääministeri Marques de Pombal. Rakentaminen oli uudistuksellista – ensimmäistä kertaa rakennukset tehtiin kestämään paremmin maanjäristyksiä. Rakentaminen oli toisaalta erittäin suureellista, kaduista ja aukioista tehtiin kansalaisten hämmästykseksi aikaisempaan verrattuna valtavan suuria. Enää ei tarvitse hämmästellä ”pompöösi” sanan alkuperää.
Asianajajien matkalla on tapana tutustua paikallisiin kollegoihin, tuomioistuinlaitokseen ja vierailla jopa suurlähettilään vastaanotolla. Ilmeni, että paikallinen tuomioistuinlaitos on rakenteeltaan kolmiportainen ja siten täkäläistä vastaava. Lissabonin alioikeus on Tribunais Judiciais de Primeira Instancia. Tuomioistuimen tehtäväksi on mm. säädetty kansalaisten lailla suojattujen oikeuksien ja intressien puolustaminen. Niin korkein oikeus kuin oikeustieteellinen tiedekuntakin tulivat pongatuiksi.
Suomen Portugalin suurlähettilään Outi Holopaisen kertomana kuulimme mielenkiintoisella tavalla Portugalin perinteisesti heikosta taloustilanteesta. Portugalihan joutui sopimaan ”troikan” kanssa toukokuussa 2011 sopeutusohjelmasta, jolla maalle myönnettiin 78 miljardin euron tukipaketti. Maa on ollut kovalla talouskuurilla; eläkkeitä ja julkista sektoria on leikattu ja palkkoja pienennetty jne. Esimerkiksi arvonlisäveroprosentti korotettiin 13:sta 23:een! Toimenpiteiden jälkeen Portugalin talous on kääntynyt nousuun ollen vuonna 2014 positiivinen, jolloin sopeutusohjelmakin päättyi.
Vierailumme aikana maassa järjestettiin parlamenttivaalit. Saimme todistaa kaupungilla voimakkaita mielenilmauksia ja marsseja. Keskustaoikeistolainen hallituskoalitio onnistui kuitenkin tiukoista talousratkaisuista huolimatta voittamaan vaalit. Lentokenttätaksin kuljettaja ei ollut vaalien lopputulokseen tyytyväinen. Meikäläisten kannalta valitettavana asiana suurlähettilään kertomana tuli esille ”Suomikuvan” kielteinen muutos muualla Euroopassa. Aiempi yltiöpositiivinen maine on saanut pahoja kolauksia, kun Suomen katsotaan pyrkivän luistamaan Euroopan yhteisistä taloustalkoista.
Jussi Ojala