Siirry sisältöön

Mikä vaikutus Omnibus-paketilla olisi pk-yritysten yritysvastuuvelvoitteille?

Euroopan komissio julkaisi 26.2.2025 nk. Omnibus-paketin, jossa komissio ehdottaa muutoksia yritysvastuuraportointiin (CSRD) ja yritysvastuudirektiiviin (CSDDD). Ehdotuksen tavoitteena on yksinkertaistaa sääntelyä, vähentää yritysten hallinnollista taakkaa ja parantaa kilpailukykyä. Nämä tavoitteet koskevat erityisesti pk-yrityksiä. Omnibus-paketti on osa laajempaa EU:n strategiaa, joka pyrkii tukemaan kestävää talouskasvua ja varmistamaan, että yritykset voisivat sopeutua uusiin sääntelyvaatimuksiin tehokkaasti.

Komissio ehdottaa yritysvastuudirektiivin kansallisen täytäntöönpanon määräajan pidentämistä yhdellä vuodella eli 26.7.2028 asti. Lisäksi komissio ehdottaa, että CSDDD:n soveltamisalaan kuuluvat yritykset lähtökohtaisesti vapautettaisiin velvollisuudesta arvioida tosiasiallisia tai mahdollisia haitallisia vaikutuksia arvoketjussa epäsuorien liikekumppaneiden osalta. Epäsuorien liikekumppaneiden osalta edellytettäisiin kattavan arvion suorittamista ainoastaan silloin, jos on olemassa uskottavia tietoja, jotka viittaisivat siihen, että haitallisia vaikutuksia on ilmennyt tai voisi ilmetä. Tällaiset epäsuorat liikekumppanit ovat usein juuri pk-yrityksiä.   

Omnibus-paketti tarkoittaisi toteutuessaan myös sitä, että pk-yritysten raportointivelvoitteita rajoitettaisiin CSDDD:n soveltamisalaan kuuluvan yrityksen arvoketjussa. Ehdotuksen mukaan ne tiedot, joita pk-yritykseltä voitaisiin vaatia, rajoittuisivat tietoihin, jotka on määritelty pk-yrityksiä koskevassa vapaaehtoisessa raportointistandardissa (Voluntary Reporting Standard).

Edellä kuvatulla tavalla Omnibus-direktiiviehdotus tarjoisi pk-yrityksille mahdollisuuden keventää yritysvastuuvelvoitteista johtuvaa hallinnollista taakkaa. Lykkäämällä raportointivaatimusten soveltamista ja tarjoamalla kevyempiä raportointistandardeja, ehdotus helpottaa pk-yritysten sopeutumista uusiin sääntelyvaatimuksiin ja vähentää luonnollisesti myös niihin liittyviä kustannuksia. Pk-yrityksille tämä olisi tervetullut helpotus.

Omnibus-pakettia on myös kritisoitu. On katsottu, että ehdotus uhkaa tuhota jopa koko yritysvastuudirektiivin. Komission ehdotus rajaa huolellisuusvelvoitteen noudattamisen pääsääntöisesti yritysten omaan toimintaan, tytäryhtiöihin ja tuotantoketjun ensimmäiseen portaaseen. Useinkaan ympäristö- ja ihmisoikeusriskit eivät esiinny suurten konsernien sisällä eivätkä tuotantoketjun ensimmäisellä portaalla, vaan juuri epäsuorissa liikekumppaneissa, jotka ehdotuksen myötä jäävät suoran soveltamisalan ulkopuolelle. On myös esitetty, että ehdotuksen mukaiset yhtäkkiset helpotukset rankaisevat niitä yrityksiä, jotka ovat jo kuuliaisesti panostaneet yritysvastuulain noudattamiseen ja tehneet merkittäviä investointeja yritysvastuuprosesseihin.

Komission Omnibus-paketti toimitetaan seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston käsiteltäväksi. Se, että paketti tulisi sellaisenaan osaksi jäsenvaltioiden kansallista lainsäädäntöä, ei ole varmaa. Ehdotusten sisältöä voidaan vielä myös muuttaa. On hyvä muistaa, että yritysvastuudirektiivi hyväksyttiin aikanaan erittäin pitkien neuvottelujen jälkeen hyvin eri sisältöisenä kuin alkuperäinen ehdotus oli.

Krista Siro


Aiheeseen liittyvät julkaisut