Siirry sisältöön

Missä määrin vappuna saa nauttia simaa vahvempaa?

25.04.2018

Missä määrin vappuna saa nauttia simaa vahvempaa?

Huhtikuun viimeisenä iltapäivänä kellon lyödessä kuusi täyttyy Turun Taidemuseonmäki valkoisista lakeista, riemun kiljahduksista sekä poksahtelevista pulloista ja sihahtelevista tölkeistä. Alkoholi on kiistaton osa suomalaisen valtavirran vapunviettoa. Koska vappua kokoonnutaan tyypillisesti viettämään kaupunkien keskustoihin – räntäsateen sallimissa rajoissa tosin – saattaa herätä kysymys alkoholinkäytön lainmukaisuudesta julkisella paikalla ja virkavallan mahdollisesta puuttumisesta kyseiseen toimintaan. Ja vaikkei tämä kysymys heräisikään, on vappukansan kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä, missä menevät lainmukaisuuden rajat.

Uusi alkoholilaki toi mukanaan paljon muutoksia ja kevennyksiä alkoholiin liittyen, mutta järjestyslakiin sisältyy edelleen kielto päihdyttävien aineiden nauttimisesta taajamien yleisillä paikoilla tietyin poikkeuksin. Kuohuviinipullon saa lähes huoletta poksauttaa puistoissa ja niihin verrattavissa olevilla alueilla. Alkoholin nauttimista tosin tapahtuu myös puistoihin vertaamiskelvottomilla alueilla niin vappuna kuin muinakin juhlapyhinä lämpimistä kesäpäivistä puhumattakaan, joten käytännössä säännöksen tulkinta on hyvin laveaa. Nämä myönnytykset alkoholinkäytöstä tulivat voimaan Suomen lainsäädännössä vuoden 1995 alusta lukien eli juuri sopivasti ennen jääkiekon maailmanmestaruutta. 

Hyväksyttävä alkoholinkäyttö julkisella paikalla edellyttää, että kokonaisvaltainen käytös ja oleilu eivät estä muita ihmisiä käyttämästä kyseistä aluetta sen varsinaiseen tarkoitukseen. Toki on mahdollista saivarrella, että vappuna Vartiovuoren ja Puolalan puiston kaltaisten paikkojen varsinaisena tarkoituksena voidaan pitää nimenomaisesti vapun juhlintaa. Hyväksyttävän alkoholikäyttäytymisen määrittelyssä on mahdollista käyttää esimerkkinä niin kutsuttua piknik-periaatetta. Niin kauan, kun käytös pysyy sivistyneenä ja oleskelun pääasiallisena tarkoituksena ei ole humaltuminen vaan esimerkiksi proseccon nauttiminen piknik-eväiden kera, ei virkavallalla ole lähtökohtaisesti nokan koputtamista kyseiseen toimintaan. Yleisesti ottaen poliisi suhtautuu melko leppoisasti täysi-ikäisten vapunviettoon ja sietää jopa hieman railakkaampaa käytöstä kuin keskivertokeskiviikkona. Rajanveto soveliaan ja sopimattoman alkoholinkäytön välillä on kuitenkin aina tapauskohtaista eikä tarkkaa promillemäärää hyväksyttävälle humaltumiselle voida asettaa. Kaatokännissä ja puolialastomana runonlausuntaa kauppatorilla harjoittava juhlija ei kuitenkaan suurella todennäköisyydellä täytä edellytystä sivistyneestä alkoholinkäytöstä edes vappuna. Vaikka virkavalta ymmärtää yleisen vappuhuuman, on vappu poliisille vuoden vilkkainta aikaa ja putkat täyttyvätkin joka vuosi ripeästi liian innokkaista vapunviettäjistä.

Summa summarum, skumppapullon voi siis avata huoletta vappuriennoissa julkisillakin paikoilla, kunhan muistaa tietyn säädyllisyyden sekä terveen maalaisjärjen.


Aiheeseen liittyvät julkaisut