Siirry sisältöön

Mitä sinun tulee tietää työsopimuksesta?

Työsopimus on asiakirja, jossa työntekijä sitoutuu tekemään työnantajan lukuun työtä määritellyin ehdoin. Se on tärkeä asiakirja sekä uusien työntekijöiden palkkauksessa että työsuhteen päättämistilanteissa.

Työsopimus voidaan solmia kirjallisesti, sähköisesti, suullisesti tai jopa konkludenttisesti. Tästä huolimatta suositeltavaa on, että työsopimus laaditaan kirjallisesti. Tällöin mahdolliset epäselvyydet sekä osapuolten näkemyserot sovitusta saadaan todennäköisemmin jo etukäteisesti selkeytettyä. Laki ei suoranaisesti määrittele työsopimukselle vähimmäissisältöä, mutta sopimusta laatiessa kannattaa muistaa työsopimuksen tarkoitus – mahdollistaa työsuhteen osapuolille selkeä käsitys siitä, mitkä ehdot heidän välillään vallitsevat. Hyvässä työsopimuksessa määritelläänkin työsuhteen keskeiset oikeudet ja velvollisuudet. Osapuolten on hyvä sopia ainakin palkanmaksusta, työntekovelvoitteen täyttämisestä kuten työnteon ajasta, paikasta, laadusta ja laajuudesta sekä työsopimuksen kestosta.

Yksi keskeisin työsopimuksen ehdoista onkin juuri sopimuksen kestoa koskeva ehto. Työsopimuksen kestoa koskeva määrittely on tärkeää erityisesti siksi, että työsuhteen osapuolet pystyvät selkeästi toteamaan sen ajanjakson, jona he ovat sitoutuneita sopimuksen mukaisiin velvoitteisiin. Työsopimus voidaan solmia sen tarkoitus huomioon ottaen joko toistaiseksi voimassa olevaksi tai määräaikaiseksi. Pääsääntöisesti työsopimusta tulee pitää toistaiseksi voimassa olevana, jollei sitä perustellusta syystä ole tehty määräaikaiseksi.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen päättäminen edellyttää erityisiä päättämistoimia joko työnantajan tai työntekijän puolelta. Määräaikainen sopimus päättyy sen sijaan työsopimuksessa määritellyn määräajan kuluessa loppuun tai sovitun työn valmistuessa. Määräaikainen sopimus ei ole sen kestäessä samalla tavoin irtisanottavissa kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus, sillä lähtökohtana on, että määräaikaista sopimusta ei sovitun ajanjakson aikana voida irtisanoa. Sanotusta huolimatta voidaan määräaikaiseenkin sopimukseen ottaa irtisanomisen mahdollistava ehto (ks. HE 157/2000 vp.).

Oleellista on myös, että määräaikaisen sopimuksen solmimiseen tarvitaan peruste. Työsopimuslain esitöissä korostetaan, ettei määräaikaisten sopimusten käyttöä ole tarkoituksenmukaista rajoittaa silloin, kun siihen on laissa tarkoitettu perusteltu syy. Lain tarkoittamat perustellut syyt koskevat tilanteita, joissa määräaikaisuus on työnantajan toiminnan ja teetettävien töiden kannalta perusteltua, eikä toiminnan tarkoituksena ole kiertää työntekijään suojaksi säädettyjä säännöksiä. Tilanteita, joissa työsopimuksia solmitaan toistuvasti määräaikaisiksi, vaikka työn tarpeen katsotaan olevan pysyvä, voidaan mahdollisesti tulkita ketjusopimuskiellon rikkomiseksi. Tällaisesta ketjusopimuskiellon rikkomisesta saattaa seurata työnantajapuolelle sanktioita.

Työsuhteen kestosta riippumatta työsopimuksessa voidaan sopia koeajasta. Koeajan tarkoituksena on mahdollistaa sekä työntekijän, että työnantajan soveltuvuuden selvittäminen ilman irtisanomisaikoja. Vaikka koeajalla työsopimus on mahdollista purkaa kevyemmin, ei purkamiseen saa ryhtyä tällöinkään syrjivillä tai muutoin epäasiallisilla perusteilla.   Lisäksi huomionarvoista on, että koeajan kesto voi olla enintään kuusi kuukautta. Mikäli työsopimuksessa sovitaan tätä pidemmästä ajasta, on sopimus tältä osin pätemätön. Kuutta kuukautta lyhyemmästä koeajasta sopiminen sen sijaan on mahdollista.

Hyvin laaditun työsopimuksen hyöty ilmenee erityisesti siinä vaiheessa, kun käsillä on mahdollinen erimielisyys tai riita, sillä tällaisissa tilanteissa ratkaisua lähdetään etsimään ensisijaisesti osapuolten välisestä sopimuksesta. Jos työsopimus ei tuo selvyyttä kiistaan, tulee johtoa hakea voimassa olevasta lainsäädännöstä. Keskeinen työnantajan ja työntekijän suhdetta säätelevä laki on työsopimuslaki (55/2001). Työsopimuslaissa säädetään kattavasti esimerkiksi määräyksistä koskien työsuhteen syntymistä, lakkaamista että työsuhteen osapuolten oikeuksista ja velvollisuuksista.

Vaikka työsopimuslaki täydentää tai korvaa tarvittaessa puuttuvaa työsopimusta, on suositeltavaa, että osapuolet sopivat kulloisenkin sopimussuhteen ehdoista mahdollisimman kattavasti ennen työsuhteen alkamista. Hyvin laadittu työsopimus takaa osapuolille selkeän ymmärryksen molemminpuolisista velvoitteista ja helpottaa mahdollisten ristiriitojen ratkaisemista.

Heräsikö työsuhteeseen liittyen kysyttävää? Toimistomme työoikeuden asiantuntijat neuvovat mielellään.  


Aiheeseen liittyvät julkaisut