Siirry sisältöön

Mitä työnantajan tulisi muistaa työntekijän työajoista ja enimmäistyöajasta?

Työnantaja on vastuussa enimmäistyöajan valvonnasta ja työaikakirjanpidosta. Työnantajan on lähtökohtaisesti noudatettava työaikalain säännöksiä sekä huomioitava mahdollisesti sovellettavasta työehtosopimuksesta johtuvat määräykset. Työnantajan ja erityisesti työnantajan edustajana työskentelevän esihenkilön tulisi työssään määrittää työntekijöiden säännölliset työajat, huolehtia työaika-asiakirjojen ajantasaisuudesta sekä määrittää työajan enimmäismäärän seurantajaksot ja valvoa enimmäistyöaikaa seurantajaksojen aikana.

Työnantajan velvollisuudet

Työnantajan tulee on huolehtia siitä, että työpaikalla laaditaan ajantasainen työvuoroluettelo, josta ilmenee säännöllisen työajan alkamis- ja päättymisajankohta. Kuitenkin työssä, jossa säännöllisen työajan sijoittelu ei vaihtele, tai jossa sovelletaan liukuvaa tai joustotyöaikaa, työvuoroluettelo saadaan antaa toistaiseksi voimassa olevana. Tämän lisäksi työnantajan tulee joka tapauksessa pitää asianmukaista työaikakirjanpitoa, josta ilmenee tehdyt työtunnit sekä mahdolliset työntekijöille suoritettavat korvaukset esimerkiksi yli- ja sunnuntaityöstä.

Työnantajan tulee myös huolehtia, että työnantajan määrittämällä seurantajaksolla, esimerkiksi työaikalain mukaisella neljän kuukauden ajanjaksolla, työntekijöiden työtuntien enimmäismäärä ei ylity. Työaikalain mukaan seurantajaksolla työaika saa olla keskimäärin enintään 48 tuntia viikossa.

Työnantajan vastuuta enimmäistyöajan ylityksestä ei poista työntekijän halukkuus tai oma suostumus enimmäistyöajan ylitykseen. Esihenkilöasemassa työskentelevän on myös hyvä muistaa, että esihenkilö on asemansa ja tehtäviensä perusteella perehdyttävä ja oltava tietoinen työaikaa koskevista lain säännöksistä ja huolehdittava työnantajan edustajana siitä, että työaikasäännöksiä noudatetaan työpaikalla. Jos työaikaa koskevia säännöksiä katsottaisiin tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyödyn, voi esihenkilö syyllistyä työaikalaissa säädettyyn työaikarikkomukseen. Sen vuoksi etukäteinen työajan suunnittelu ja asianmukaisten järjestelmien käyttöönotto ovat tärkeitä työkaluja työaikaa järjestettäessä ja valvottaessa.

Työajan osalta työnantajan olisi hyvä muistaa ainakin seuraavat asiat

1) Määritä työntekijöiden säännöllinen työaika. Työaikalain mukaan säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Alan työehtosopimuksessa voidaan kuitenkin sopia esimerkiksi 37,5 tunnin säännöllisestä työajasta, jonka ylittäviltä osin kyse on lisätyöstä, millä puolestaan on usein vaikutusta maksettaviin korvauksiin. Ylityöstä puhutaan yleensä silloin, kun työaika ylittää työaikalain mukaisen säännöllisen työajan määrän eli 40 tuntia viikossa.

2) Määritä enimmäistyöajan seurantajakso. Huolehdi, että työajan enimmäismäärä ei ylity seurantajaksolla, vaikka viikkotyöaika vaihtelisi seurantajakson aikana.

3) Laadi työvuoroluettelo ajoissa, jos työn luonne edellyttää työvuoroluettelon laatimista. Lain mukaan työvuoroluettelo on laadittava samaksi ajanjaksoksi kuin työajan tasoittumissuunnitelma, jos työaika on sovittu keskimääräiseksi. Jos tämä ei työn luonteen vuoksi ole mahdollista, on työvuoroluettelo laadittava niin pitkälle ajanjaksolle kuin mahdollista, kuitenkin vähintään viikoksi kerrallaan.

4) Muista kirjata ylös tehdyt työtunnit, koska ne voivat poiketa etukäteen laaditusta työvuoroluettelosta. Muista myös kirjata mahdolliset säännöllisen työajan ylittävät tunnit ja muut korvaukset työaikakirjanpitoon.

5) Säilytä työaika-asiakirjat asianmukaisesti, jotta toteutunut työaika ja maksetut korvaukset ovat selvitettävissä myös jälkikäteen. Työaika-asiakirjoja on säilytettävä vähintään kahden vuoden ajan.

Emma Holopainen


Aiheeseen liittyvät julkaisut