Siirry sisältöön

Oikeusvaltio kehittyy

21.12.2018

Olin pari viikkoa sitten edustamassa Suomen Asianajajaliittoa Vilnassa Liettuan asianajajaliiton 100-vuotisjuhlallisuuksissa. Juhlat olivat hienot, mutta oma huomioni kiinnittyi erityisesti siihen, miten tiiviisti Liettuan valtiollinen kehitys ja riippumattoman asianajajakunnan vaiheet nivoutuivat toisiinsa.

Pääjuhlassa esitettiin seikkaperäinen asianajaliiton historiavideo ”Advocates of Freedom”, jossa oli yllättävän paljon elokuvamateriaalia jo viime vuosisadan alkuvuosikymmeniltä. Monilla asianajajilla oli merkittävä rooli Liettuan itsenäistymisessä vuonna 1918, esimerkiksi usea ministeri oli taustaltaan asianajaja. Valtion itsenäistyminen teki mahdolliseksi riippumattoman asianajajaliiton perustamisen ja ammattikunnan kehittämisen maailmansotien välisenä aikana. Vielä toisen maailmansodan aikana asianajajat puolustivat liettualaisia eri miehittäjien toimia vastaan, usein oman henkensä kaupalla. Maan liittäminen Neuvostoliittoon teki mahdottomaksi myös asianajajien riippumattoman toiminnan.

Liettuan uudelleenitsenäistyminen vuonna 1991 oli tietenkin käänteentekevä myös asianajajakunnalle. Vaikka asianajajaliitto oli toiminut koko neuvostovallan ajankin, se ei silloin ollut valtiovallasta riippumaton. Liitto antoikin 100-vuotisjuhlassaan huomionosoituksensa Liettuan yleisradioyhtiölle, joka oli vuosina 1989 – 1991 määrätietoisesti puolustanut vapaata tiedonvälitystä. Asianajat ja journalistit ovat molemmat hyvin tärkeitä oikeusvaltion elementtejä, vallan vahtikoiria.

Juhlan koskettavin hetki oli, kun liiton suuri tunnustuspalkinto luovutettiin Islannin entiselle ulkoministerille Jón Baldwin Hannibalssonille. Hänellä oli keskeinen rooli siinä, että Islanti ensimmäisenä valtiona tunnusti Liettuan, Viron ja Latvian uudelleenitsenäistymisen vuonna 1991. Jón Hannibalsson piti tunteikkaan kiitospuheen, jossa hän kertoi kokemuksistaan totalitaarisesta järjestelmästä jo alkaen lukioaikojen seminaarista Prahassa.

Meillä ulkomaisten asianajajaliittojen edustajilla oli kunnia tavata Jón Baldwin Hannibalsson (kuvassa eturivissä keskellä) pääjuhlapäivää edeltävällä illallisella. Baltian liittojen edustajat luonnollisesti halusivat kukin hänen kanssaan kuvaan, ja meillä suomalaisillakin riitti puhuttavaa mm. siitä ajasta, jonka hän oli Helsingissä suurlähettiläänä.

Kun halutaan tukea kehittyviä maita, pitää muistaa tukea myös oikeusvaltion kehittymistä ja asianajajakunnan riippumatonta asemaa. Toimiva oikeusvaltio edistää demokratiaa ja myös taloudellista kehitystä.

Jarkko Ruohola Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja


Aiheeseen liittyvät julkaisut