Osakeyhtiön omasta konkurssihakemuksesta – mitä huomioida konkurssihakemuksen laadinnassa?
Konkurssihakemus on periaatteessa vapaamuotoinen, mutta se tulee kuitenkin tehdä kirjallisesti tuomioistuimelle. Konkurssilaki määrittelee hakemuksen vähimmäissisällön. Konkurssihakemuksesta tulee käydä ilmi ainakin
- hakijan vaatimus ja sen perustelu;
- velallisen nimi ja kotipaikka sekä henkilö- tai yritys- ja yhteisötunnus;
- hakijan, hänen laillisen edustajansa tai asiamiehensä puhelinnumero ja se osoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset saadaan lähettää; ja
- millä perusteella tuomioistuin on toimivaltainen.
On myös varsin tavallista, että hakija tekee velallisaloitteisessa konkurssihakemuksessa esityksen pesänhoitajasta. Tuomioistuin nimittäin määrää konkurssipesälle pesänhoitajan, joka edustaa pesää ja hoitaa sen hallinnon. Pesänhoitajalla tulee olla tehtävän vaatima kyky, taito ja kokemus sekä pesänhoitajan tulee olla muutoinkin tehtävään sopiva. Pesänhoitaja ei myöskään saa olla velalliseen eikä velkojaan sellaisessa suhteessa, joka on omiaan vaarantamaan hänen riippumattomuuttaan velalliseen nähden tai tasapuolisuuttaan velkojia kohtaan taikka kykyään muuten hoitaa asianmukaisesti tehtäväänsä. Pesänhoitajana ei esimerkiksi siis yleensä voi toimia asianajaja, joka on avustanut hakijayhtiötä sen lakiasioissa. Mikäli konkurssihakemusta laadittaessa hakijalla on mielessä sopiva henkilö pesänhoitajaksi, liitetään konkurssihakemukseen myös tämän henkilön antama suostumus tehtävään ja ilmoitus esteettömyydestä.
Konkurssihakemukseen tarvitaan yleensä myös useita liitteitä. Ensinnä konkurssihakemukseen on liitettävä asiakirja tai muu kirjallinen selvitys, johon hakija vetoaa, sekä yhtiön kaupparekisteriote. Hakemukseen on myös liitettävä asianmukainen päätös tai suostumus omaisuuden luovuttamisesta konkurssiin. Tämä tarkoittaa yleensä osakeyhtiön hallituksen päätöstä yhtiön omaisuuden luovuttamisesta konkurssiin. Niin ikään hakemukseen on liitettävä selvitys yhtiön omaisuudesta ja sen arvosta, tieto yhtiön velkojen yhteismäärästä sekä luettelo suurimmista velkojista ja velkojien yhteystiedot.
Pääsääntöisesti konkurssiin asettamista koskevan asian käsittelee se tuomioistuin, jonka tuomiopiirissä yhtiön hallintoa Suomessa pääasiallisesti hoidetaan. Useimmiten konkurssihakemus toimitetaan siis yhtiön kotipaikan tuomioistuimeen.
Hakijan tai, mikäli hakemuksen laadinnassa käytetään asianajotoimistoa, hakemuksen laatijan on allekirjoitettava hakemus. Mikäli sinulla on kysyttävää konkurssihakemuksesta, asiantuntijamme auttavat asiassa mielellään.
Annika Sauren