Siirry sisältöön

Ovatko kaupanvahvistajat historiaa?

Kotisohvalta tai mökkilaiturilta voi nykypäivänä käydä asuntokauppaa, ostaa auton, vaatteita ja tilata viikon ruuat kotiovelle. Kotisohvalta luonnistuu myös kiinteistökaupat.

Kaupanvahvistaja osana kiinteistön luovutusta

Kiinteistön luovutuksia säätelee maakaari, joka määrittelee muun muassa luovutuskirjan muodon. Kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Samanaikainen läsnäolo aiheuttaa yleensä kalenterien täsmäyttämistä, jotta kaikki osapuolet saadaan samaan aikaan samaan paikkaan. Kaupanvahvistajan palkkio maksetaan käteisellä ja virallinen henkilöllisyystodistus tulee olla mukana. Jonkun mielestä varsin perinteistä tai jopa vanhakantaista.

Tein kiinteistön kauppaa elokuussa pääkaupungissamme ja koska kaupan osapuolet olivat ruotsinkielisiä, oli tarve ruotsinkieliselle kaupanvahvistajalle. Tällaisen löytäminen olikin helpommin sanottu kuin tehty. Käytimme aikaa noin puoli päivää ruotsinkielisen kaupanvahvistajan löytämiseen, mutta lopulta sellainen löytyi ja löytyikin aikamoinen timantti, jota käytän jatkossakin kiinteistön luovutusten vahvistajana, viimeksi viime viikolla.

Toisinaan kaupanvahvistajan käyttö luo siis lisäjärjestelyjä ja mutkia matkaan, mutta aina on nimet paperiin saatu.

Luovutusten sähköistyminen

Marraskuussa 2013 Maanmittauslaitos lanseerasi sähköisen kiinteistökauppapalvelun, joka nykypäivänä kantaa nimeä kiinteistövaihdannan palvelu. Sähköisessä järjestelmässä kiinteistön luovutukset onnistuvat vahvalla tunnistautumisella ilman kaupanvahvistajaa ja yhtäaikaista läsnäoloa.

Muistan, kun sähköinen kiinteistökauppapalvelu tuli käyttöön. Olin suhteellisen tuore juristi ja työskentelin pankissa, jossa todettiin yks kantaan, että kiinteistöjen kaupat ja muut luovutukset tehdään jatkossakin fyysisten kaupanvahvistajien läsnä ollessa. Tämä oli toki helppoa, koska pankilla oli itsellään palveluksessaan useampikin kaupanvahvistaja.

Kaikista kiinteistökaupoista sähköisten kauppojen osuus on noin 5 % eli suureen suosioon sähköiset kaupat eivät ole vajaassa kymmenessä vuodessa nousseet. Usein kun teen kiinteistön luovutuksia, asiakkaat kysyvät mahdollisuutta sähköiseen kaupantekoon ja tätä itsekin olen ehdottanut silloin, kun luovutus voidaan sähköisesti tehdä. Etenkin perheen sisäisissä lahjoituksissa sähköinen palvelu toimii, ja asiakkaat ovatkin olleet hyvin kiitollisia mahdollisuudesta allekirjoittaa luovutusasiakirja kotisohvalta, etenkin silloin kun osapuolet asuvat eripuolella Suomea tai jopa maailmaa ja aikataulujen yhteensovittaminen kiireisessä arjessa on erityisen vaikeaa. Lainhuuto lähtee saman tien vireille ja oman kokemukseni mukaan käsittely on nopeaa, helppoa ja joustavaa.

Vielä sähköinen järjestelmä ei sovellu kuolinpesien luovutuksiin, ellei kiinteistölle ole haettu selvennyslainhuutoa. Myöskään kuolinpesään määrätty pesänselvittäjä ei voi kauppoja tehdä sähköisesti. Vastaavasti konkurssipesien pesänhoitajat eivät voi myydä konkurssipesien kiinteistöjä sähköisessä järjestelmässä. Tämä on mielestäni ehdottomasti sellainen asia, mihin Maanmittauslaitoksen tulisi koittaa löytää ratkaisu enkä itse näe, etteikö ongelmaa voisi ratkaista suhteellisen helpostikin. Taisinpa laittaa asiasta ehdotuksenkin Maanmittauslaitokselle, mutten koskaan saanut vastausta ehdotukseeni (ihmettelen kyllä miksi). Olisi huomattavan helppoa ja kustannustehokasta, kun Turussa oleva pesänhoitaja voisi muutaman napin painalluksella myydä yrityksen kiinteistön Rovaniemellä.

Vielä siis kaupanvahvistajille on tarvetta.


Aiheeseen liittyvät julkaisut