Siirry sisältöön

Perinteet luovat pohjaa tulevaisuudelle

04.10.2016

Kirjoitan tätä paluumatkalla Lontoosta, jossa edustin Suomen Asianajajaliittoa Opening of the Legal Year -tapahtumassa. Seremoniaa on vietetty lähes saman sisältöisenä keskiajalta alkaen. Ison-Britannian ylimpien tuomioistuimien tuomarit ja valikoitu joukko asianajajia kokoontuvat lokakuun ensimmäisenä arkipäivänä Westminster Abbeyyn aloittamaan tuomioistuinten vuoden. (Ajankohta juontaa juurensa yliopistojen Michaelmas-lukukauden alkamisesta.)

Opening of the Legal Year on mahtava spektaakkeli, jolle voinevat vetää vertoja ainoastaan kruunajaiset ja muut kuninkaallisten perhetapahtumat. Tuomarit ja johtavat asianajajat muodostavat upean, värikkään kulkueen, jonka noin 700 osallistujalla on erimallisia ja -värisiä viittoja, joiden monenlaisilla laskoksilla, ornamenteilla ja väreillä on jokaisella oma symboliikkansa. Useimmilla osallistujista on hevosenjouhiperuukki, joita niitäkin on erityyppisiä. Tilaisuutta johtaa lordikansleri, jonka edellä kulkee hänen valtikkaansa kantava kirjuri, upeassa viitassa hänkin. Ja luonnollisesti sekä lordikanslerin että tuomioistuinlaitoksen ylituomarin neljä metriä pitkällä viitalla on kantaja.

Westminster Abbeyssä oli anglikaanisen perinteen mukainen lyhyehkö hartaus, jonka erinomaisessa saarnassa tuomiorovasti muistutti tuomarien ja meidän asianajajien tärkeästä roolista yhteiskuntarauhan ylläpitäjinä. Vaikka pohjana oli (lordikanslerin lukema) Vanhan Testamentin teksti, oli viesti silti täysin ajankohtainen: ilman oikeusvaltiota sekä tuomareita ja asianajajia sen puolustajina jää jäljelle vain tyrannia ja kaaos.

Meille ulkomaisille vieraille tarjottiin päätapahtumaa edeltävänä iltana illallinen Englannin asianajolaitoksen synnyinsijoilla Inner Templessä. Sitä edelsi cocktailtilaisuus Temple Churchissa. Paitsi, että kirkko on monille tuttu Da Vinci -koodista, sen laitamilla myös syntyi 801 vuotta sitten Magna Carta, joka loi perustan nykyaikaiselle oikeusvaltiolle.

Historia siis oli läsnä kaikkialla. Toisaalta Yhdistyneen Kuningaskunnan tuomioistuinlaitos on monin kohdin hyvin moderni ja nopealiikkeinen. Keskustelin mm. sen brittiläisen kollegan kanssa, joka johtaa asianajoa oikeudenkäynnissä, jossa vaaditaan, että Brexitistä tulee päättää parlamentissa eikä vain pääministerin päätöksellä. Hän kertoi, että erittäin nopeita ratkaisuja vaativissa jutuissa on mahdollista saada lainvoimainen tuomio kaikki kolme oikeusastetta läpikäyden parhaimmillaan parissa viikossa. Kunpa tuo olisi mahdollista Suomessakin. 

Perinteistä voi ammentaa paljon myös tulevaisuuteen. Kun on vahva traditio, on usein myös uskallusta kokeilla uusia toimintatapoja ja ratkaisumalleja. Taloudellisten realiteettien edessä on Suomessa tehty lukuisia pieniä muutoksia oikeudenkäyntijärjestelmään, mutta ennakkoluulottomaan kokonaismuutokseen ei ole lähdetty. Toivottavasti meneillään oleva oikeudenkäyntiaineiston digitalisointihanke AIPA avaa ovet myös muille rakenteellisille muutoksille, kuten laajamittaiselle etäasioinnille, monipuolisille sovittelujärjestelmille ja lautamiesjärjestelmästä luopumiselle.

Jarkko Ruohola
Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja 


Aiheeseen liittyvät julkaisut