Sähköinen kuolinpesä
Läheisen kuolema on aina raskas tapahtuma. Valitettavasti omaisen poismenoon liittyy myös paljon viranomaisten ja muiden palveluntarjoajien kanssa hoidettavia hallinnollisia ym. asioita (esim. perunkirjoitus) ja koko prosessi voi joskus olla hyvinkin vaivalloinen ja pitkä. Siksi on hyvä, että prosessia yritetään sujuvoittaa ja yksinkertaistaa. Valtiovallan tarkoituksena on helpottaa kuolinpesien asioiden hoitoa mm. luomalla uusia sähköisiä palveluita.
Yksi askel asioinnin helpottamiseksi oli muutama vuosi sitten toteutettu evankelisluterilaiselta kirkolta hankittavien sukuselvitysten hankinnan keskittäminen seurakuntien muodostamalle keskusrekisterille. Kun aikaisemmin virkatodistukset oli hankittava erikseen kustakin seurakunnasta, jonka alueella henkilö oli asunut, saa todistukset nykyään henkilön koko jäsenyyden ajalta aluekeskusrekisteristä. Muut kuin kirkon jäsenyysaikaa koskevat todistukset tilataan edelleen Digi- ja väestötietovirastosta.
Tällä hetkellä on vireillä useita digitalisointiin liittyviä uudistushankkeita, joiden tarkoituksena on helpottaa kansalaisten asiointia. Nykyisen hallituksen hallitusohjelmaan onkin kirjattu tavoite digitaalisen asioinnin edistämisestä. Tähän liittyy mm. läheisen kuolemaan liittyvien, erilaisia asiakirjoja koskevien palveluiden digitalisointi. Tavoitteena on, että digitalisoinnin, automaation ja tiedon tehokkaamman hyödyntämisen avulla sujuvoitetaan kuolinpesän ja sen osakkaiden asiointia. Tämä on tarkoitus varmistaa digitalisoimalla tarvittavia asiakirjoja, saattamalla ne paremmin hyödynnettävään muotoon sekä parantamalla ohjeistusta. Tarkoituksena on esimerkiksi kehittää sähköinen perukirja ja kuolinpesän osakasrekisteri. Kuolinpesä saa sähköisen tunnuksen, jolla kuolinpesä yksilöidään ja jota se voi käyttää sähköisessä asioinnissaan. Näin voidaan samalla keventää viranomaisten hallinnollista taakkaa ja tehostaa viranomaisten toimintaa sekä sujuvoittaa viranomaisrajat ylittävää asiointia.
Koska uudistuksen on nimenomaan tarkoitus helpottaa omaisten asiointia tekemällä palveluista mahdollisimman toimivia, kansalaisilta on tarkoitus tiedustella heidän näkökulmiaan uudistukseen. Tämä toteutetaan järjestämällä erillinen kuluttajatutkimus kansalaisten tarpeista ja toiveista uusien palvelujen käytettävyyden suhteen. Paperiasioinnista ei uudistuksen myötä kuitenkaan ole tarkoitus kokonaan luopua, vaan se olisi mahdollista jatkossakin.
Uudistukseen liittyvän ohjelman toimeenpanosta vastaa valtiovarainministeriö. Se valmistelee yhdessä oikeusministeriön kanssa tarvittavat lainsäädäntömuutokset. Myös Digi- ja väestötietovirastolla ja Verohallinnolla on omia kehityshankkeita asiaan liittyen. Yhteistyötä tehdään myös monien muiden tahojen kanssa. Alustavan aikataulun mukaan uusien palveluiden käyttöönotto ja tarvittavan lainsäädännön voimaantulo tapahtuisivat vuosien 2026 ja 2027 aikana.
Jos tarvitset apua perunkirjoitukseen tai muihin kuolinpesän asioiden hoitamiseen liittyen, kokeneet asianajajamme ovat käytettävissäsi.
Juha Auvinen