Sana, jota Googlekaan ei tunne
Törmäsin asianajajan työssäni hiljattain määreeseen, joka on Suomessa melko yleisesti käytössä, mutta jota Google ei tunne lainkaan. Ensireaktioni oli hämmennys. Kun olin tekemäni haun jälkeen tuijottanut näyttöäni vielä hetken aikaa sekä tarkistanut oikeinkirjoituksen noin kolmesti totesin, että olen ihan oikeasti tämän makroasian osalta viisaampi kuin Google. Kollegani ehdotti välittömästi, että tällaista lähes lottovoittoon rinnastuvaa tapahtumaa ei voi noin vain sivuuttaa, vaan siitä pitää kirjoittaa jälkipolville. Varsinkin, kun tämän blogin kirjoittamisen jälkeen samaa ei voi enää tapahtua ja olen todennäköisesti viimeinen, joka saa todistaa tämän ihmeellisyyden tällä kyseisellä sanalla. Aion nimittäin paljastaa tämän termin, minkä jälkeen siitä löytyy kirjallinen jälki blogista. Ja vaikka en Googlen algoritmeja rivimiestä tarkemmin tunnekaan, pidän todennäköisenä, että tulevat haut löytävät juuri kyseisen tekstin eikä yksikään lukija voi enää itse todeta asiaa. Samalla tämä teoria tulee testattua käytännössä.
Tämä mystinen termi on ”TYÖYHTEENLIITTYMÄTILI”. Kuulostaa kovin arkiselta ja tylsältä ja sitä se onkin – paitsi jos tilillä sattuisi olemaan oikein paljon rahaa.
Työyhteenliittymä on kahden tai useamman elinkeinotoimintaa harjoittavan verovelvollisen muodostama yhteenliittymä, jolla on joku ennalta sovittu tarkoitus. Työyhteenliittymää käytetään yleensä suurissa rakennushankkeissa, jolloin halutaan toimia yhteiseen lukuun ja jakaa voittojen lisäksi myös riskejä. Työyhteenliittymään liittyy myös kirjanpidollisia ja verotuksellisia juttuja, mutta oikeastaan mikään näistä ei ole nyt olennaista. Sen sijaan olennaista on se, että kun tällainen porukka perustaa pankkiin tilin, on kyseessä työyhteenliittymätili.
Olen joskus ennenkin huomannut, että Googlella tökkii moniosaisissa yhdyssanoissa. Mutta onko kyse oikeastaan oikeasta sanasta, vai ainoastaan kahden yhdyssanan yhdistelmästä? Kielenhuollon tiedostuslehti Kielikellon (artikkeli 4/1996) mukaan ”yhdyssana on kahden tai useamman itsenäisen sanan muodostama, yhtä käsitettä ilmaiseva sana.” Suurin osa yhdyssanoista on kaksiosaisia, mutta määritelmänsä ”…tai useamman…” perusteella yhdyssana voi yhtä lailla koostua jopa neljästä osasta kuten esimerkkisanassamme, joka mainittakoon muistin virkistykseksi (työyhteenliittymätili). Tämänkin termin voisi toki paloitella osiin kielen sujuvuuden tähden, mutta miksi pitäisi? Neliosainen yhdyssana on kuitenkin ihan kelpo kielen väline, minkä osoittavat mm. sanat kokojyväruisleipä, jalkapallomaajoukkue, salibandyerotuomari tai pääomasijoitusyhtiö.
Uskoisin, että varsinkin rakennusalalla ja ehkä myös pankeissa työskenteleville termi työyhteenliittymätili (termin toisto tässä vaiheessa vain Googlea varten
) on tuttu. Myös siksi kieltäydyn uskomasta, että pelkkä yhdyssanan neliosaisuus olisi perusteena sille, että haku näyttää totaalisen tyhjää. Varsinkin kun lähes aina Google osaa ehdottaa jotain lähelle osuvaa hakutermiä ja saattaa jopa valmiiksi näyttää hakutulokset siitä sanasta, jota se kuvittelee minun tarkoittavan. Todennäköisempää siis lienee se, että termiä ei esiinny verkossa tai se ei vaan ole päätynyt sellaisiin sivustoihin, jotka kiinnostavat Googlea.
Mutta miksi googletin termin? No tietysti siksi, että minun piti tehdä työssäni olennainen päätös, joka koski mm. työyhteenliittymätilin kohtaloa ja halusin varmistaa, että varmasti ymmärrän mistä on kyse. Ei auttanut, mutta työtehtävä tuli hoidettua ja blogikin syntyi. Ehkä en kuitenkaan kerro tästä lapsenlapsilleni kiikkustuolissa.
Koska olet lukenut tämän tekstin, niin osannet jo enteillä, että termin ”työyhteenliittymä” googletus tuskin johdattaa sinua muualle kuin tähän blogiin. Kokeile kuitenkin, koska kokeilet kuitenkin.