Teokset ja tekijänoikeudet työsuhteessa – Kuka omistaa luovan työn tulokset?
Tekijänoikeuslain lähtökohtana on suojata tekijänsä luovan työn tuloksia. Tekijänoikeus syntyykin sille henkilölle, joka on luonut teoksen, ja se tuottaa tekijälleen yksinoikeuden päättää teoksen käytöstä. Suojan saaminen ei edellytä rekisteröintiä tai muuta muodollista tointa, vaan se syntyy teoksen luomishetkellä. Mutta miten työsuhteessa luotuihin teoksiin tulisi suhtautua ja kenelle tekijänoikeudet oikeastaan kuuluvat?
Tekijänoikeuslaki ei sisällä yleissäännöstä oikeuksien siirtymisestä tapauksissa, jossa teos on luotu työsuhteessa. Lähtökohtana pidetään sitä, että teosten tekijänoikeudet syntyvät tekijälleen riippumatta siitä, minkälaisissa olosuhteissa teos on luotu. Poikkeuksen muodostavat tekijänoikeuslain tietokoneohjelmia ja tietokantoja koskevat erityissäännökset, joiden mukaan työsuhteessa luotujen tietokoneohjelmien ja tietokantojen oikeudet siirtyvät työnantajalle. Muiden teosten osalta lähtökohtana on, ettei työnantajalle automaattisesti siirry tekijänoikeuksia pelkän työsuhteen perusteella.
Useilla aloilla tekijänoikeudellisesti suojattuja teoksia syntyy osana työsuhteen ehtojen täyttämistä. Tekijänoikeuslaki mahdollistaa sen, että tekijänoikeudet voidaan varsin vapaasti siirtää eteenpäin. Suositeltavaa on, että oikeuksien siirrosta sovitaan osapuolten välisin sopimuksin. Tavanomaista onkin, että työsuhteessa syntyvien teosten osalta oikeuksien siirrosta sovitaan suoraan työsopimuksessa. Mahdollista on sopia tekijänoikeuksista myös yksittäisin sopimuksin työsuhteen kestäessä taikka osana työehtosopimuksia. Sopimusvapauden nojalla tekijänoikeuksia koskevan sopimuksen ei myöskään tarvitse noudattaa tiettyä määrämuotoa. Olipa sopimus kirjallinen tai suullinen, tekijänoikeuksia koskevat sopimuskohdat on tarpeen määritellä riittävän tarkasti, jotta osapuolille on selvää, mitä kukin osapuoli tarkoittaa.
Jos työsopimuksessa tai työehtosopimuksessa ei ole tekijänoikeuksia koskevia ehtoja, vallitsevan käytännön mukaan on katsottu, että työnantajalla on oikeus hyödyntää työsuhteessa syntynyttä teosta normaalin toimintansa edellyttämällä tavalla. Tämä ei kuitenkaan merkitse, että työnantajalla olisi oikeus käyttää teosta täysin vapaasti. Tekijänoikeusneuvoston lausuntokäytännön mukaan työnantajalla on lähinnä katsottu olevan käyttöoikeus työsuhteessa luotuun teokseen (esim. TN 2004:15, TN 2008:9 ja TN 2009:12). Käyttöoikeuksien laajuutta on tarkasteltu työsuhteen ehtojen perusteella, ja työntekijälle on katsottu jäävän oikeudet teoksen muuhun käyttöön. Lisäksi lähtökohtana pidetään sitä, että teoksen moraaliset oikeudet (respektioikeus ja isyysoikeus) jäävät pääsääntöisesti teoksen tekijälle.
Tekijänoikeuden siirtäminen kokonaisuudessaan edellyttää nimenomaista sopimusta tai sopimusehtoa, jossa sovitaan selkeästi tekijänoikeudenalaisen teoksen luovutuksesta edelleen sekä teoksen muuttamisesta. Ellei tällaista nimenomaista sopimusta ole, tekijänoikeuslain 28 §:n mukaisesti tekijänoikeuden edelleenluovutus ja teoksen muuttaminen on kielletty. Vaikka työnantajalla siis vakiintuneen käytännön mukaisesti olisikin käyttöoikeus teokseen normaalin toimintansa edellyttämällä tavalla, ei tälle kuitenkaan muodostu oikeutta julkaista tai muuttaa teoksia ilman nimenomaista sopimusehtoa.
Huomionarvoista on, että tekijänoikeus ei synny automaattisesti kaikkiin luovan työn tuotoksiin. Tekijänoikeus nimittäin edellyttää teokselta tiettyä itsenäisyyden ja omaperäisyyden tasoa eli sitä, että teos ylittää teoskynnyksen. Epäselvyystilanteissa on siis syytä ottaa huomioon, että työsuhteen aikanakaan syntyneet luovat tuotokset eivät välttämättä ole tekijänoikeuden alaisia.
Tekijänoikeuksien omistajuuteen liittyvät ongelmat johtuvat tyypillisesti sopimusehtojen epäselvyydestä tai siitä, että tekijänoikeuksien siirtoa koskevaa sopimusehtoa ei ole laisinkaan. Tällaisissa tilanteissa tekijänoikeuksien arviointi vaatii usein tapauskohtaista harkintaa, ja asiassa voi olla hyödyllistä ottaa yhteyttä tekijänoikeusasioihin perehtyneeseen asiantuntijaan. Mikäli tarvitset apua tekijänoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä, voit kääntyä toimistomme asiantuntevien ammattilaisten puoleen.
Sofia Mäkelä