Siirry sisältöön

Terveisiä Baltimoresta!

Toimistomme liittyi keväällä Alfa International -nimiseen kansainväliseen asianajotoimistojen yhteistyöverkostoon ja pari viikkoa sitten osallistuin ensimmäistä kertaa Alfan ”Annual Business Meeting”iin yhdessä @Jalkasmikkon kanssa. Kokous pidettiin Baltimoressa, USA:ssa. Baltimorehan tunnetaan The Wire -TV-sarjan tapahtumapaikkana ja se on myös maineeltaan sarjan kaltainen, väkivaltainen ja täynnä huumeidenkäytöstä johtuvista sosiaalisista ja terveydellisistä ongelmista kärsiviä ihmisiä. Meidän kokouspaikkamme oli sijoitettu kuitenkin kaupungin rauhallisemmalle puolelle, joten me emme joutuneet todistamaan sen kummempaa kurjuutta kuin puolipilvistä säätä.

Osallistujia kokouksessa oli toista sataa, joista noin kaksi kolmasosaa USA:sta ja loput ympäri maailmaa. Euroopasta osallistujia oli noin parikymmentä, joista Mikko ja minä ainoina Pohjoismaista.

Kokouksessa nostettiin esiin monia tärkeitä asioita, joista erityisesti amerikkalaisia kiinnosti asianajajakunnan diversiteetti. Lähinnä kiinnostuksen kohteena oli se, miten asiakkaat suhtautuvat asianajotoimistoihin, jotka ottavat huomioon etnisten, uskonnollisten ja sukupuolivähemmistöjen aseman ja luovat näille etenemismahdollisuuksia ja näin tekevät itsestään houkuttelevan sekä asiakkaiden silmissä että myös alalle pyrkivien lahjakkaiden juristien joukossa. Meillä suomalaisilla, jotka olemme eläneet pitkän ajan suhteellisen homogeenisessa yhteiskunnassa, on tällä alalla erityisen paljon opittavaa. Tämä ei koske ainoastaan meitä asianajajia, vaan koko yhteiskuntaa.

Kokouksessa pyrittiin myös parantamaan eri jäsentoimistojen välistä yhteistyötä ja tietojenvaihtoa ja pohdittiin erilaisia mahdollisuuksia nuorten asianajajien motivoimiseen ja palkitsemiseen sekä Alfan ja sen eri jäsentoimistojen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Ja totta kai, amerikkalaiseen tapaan illallisella palkittiin vuoden Alfa -toimisto sekä annettiin erityinen kunnianosoitus Alfan kansainvälisestä rekrytoinnista vastanneelle henkilölle, joka nyt jää eläkkeelle sekä omasta asianajotoimistostaan että Alfan toiminnasta. Illallistapahtumat olivat kaikin puolin mukavia, mutta aikaeron rasittamia. Nukkumatti tuli aikaisin.

Kokouksen tärkein anti oli kuitenkin kollegojen tapaaminen eri puolilta maailmaa. Kävin mielenkiintoisia keskusteluja niin newyorkilaisten, alabamalaisten kuin seattlelaistenkin asianajajien kanssa erityisesti maidemme välisistä eroista yhteiskunnan toiminnassa ylipäätään, lainsäädännössä sekä yksityiskohtaisissa juridisissa kysymyksissä, puhumattakaan ilmastosta. Myös USA:n istuva presidentti vilahteli puheissa suhteellisen taajaan. Oikeudenkäyntiasianajaja Arkansasista ihmetteli Suomessa aseella tapahtuvien väkivallantekojen vähyyttä ja teoista saatavien tuomioiden ”keveyttä”; kuten tiedämme, heillä ampumistapaukset ovat arkipäivää ja niistä langetetut tuomiot ankaria. Tapasin myös muun muassa australialaisia, taiwanilaisia, perulaisia ja korealaisia kollegoita, jotka puolestaan kertoivat omia näkemyksiään omasta oikeuskulttuuristaan. Eurooppalaiset kollegamme olin tavannut pääosin jo viime kesänä, joten jutustelu heidän kanssaan oli enemmänkin ”vanhojen” muistelua kuin toisiimme tutustumista.

Mistä pääsemmekin siihen, mitä hyötyä kansainväliseen yhteistyöverkostoon kuulumisesta on. Jäsenenä meillä on kontakti kollegaamme lähes kaikkialle maailmassa. Kun vielä tunnemme suurimman osan verkoston jäsenistä henkilökohtaisesti, on yhteydenotto puolin ja toisin huomattavasti luontevampaa kuin jos joutuisimme etsimään vaikkapa uruguaylaista asianajajaa pystymetsästä. Näin ollen pystymme tarjoamaan asiakkaillemme kaikki liikejuridiset palvelut kaikkialla maailmassa ja voimme taata, että jokainen toimeksianto hoidetaan ensiluokkaisesti, vaikka emme itse olekaan juttua hoitamassa. Voikin melkein sanoa, että olemme oikeasti ja aidosti kaikkialla maailmassa toimiva asianajotoimisto.


Aiheeseen liittyvät julkaisut