Tilaajan oikeudet epäonnistuneen ohjelmistoprojektin tuloksiin
Hyvin usein erilaiset projektitoimitukset sisältävät tai koostuvat joko osittain tai kokonaan tietokoneohjelmistoista. Jäljempänä esitetään muutamia näkökulmia ohjelmistoihin liittyvistä oikeuksista tällaisissa tilanteissa. Tässä yhteydessä en käsittele SaaS tai muita vastaavia projekteja, joissa tilaajalle ei lainkaan toimiteta ohjelmistoja, vaan projekti koostuu vain palvelun pystyttämisestä.
Ohjelmistojen toimittamista varten solmituissa, toimittajien projekteja koskevissa sopimuksissa sovitaan lähes poikkeuksetta, että ohjelmistoihin kohdistuvat omistus- tai käyttöoikeudet siirtyvät vasta silloin, kun sopimuksen mukaiset korvaukset on kokonaisuudessaan maksettu. Projektisopimuksen mukaisten maksujen perimisen näkökulmasta tämä lähestymistapa on hyvin ymmärrettävä. Lisäksi epäonnistumiseen päätyneen projektin lopputuloksilla on pääsääntöisesti vain rajallisesti arvoa. Kuitenkin erityisesti tilanteissa, joissa tilaaja on jo maksanut projektista merkittävän osan ja toimitettujen ohjelmistojen käyttämisestä olisi tilaajalle hyötyä, vähintään siirryttäessä korvaaviin ratkaisuihin, tällainen sopimusmääräys voi johtaa tilaajalle ongelmalliseen lopputulokseen.
Oikeuksien siirtymisen sitominen sopimuksen mukaisiin maksuihin voi olla tulkittavissa siten, että rajoittaakseen vahinkoaan ja saadakseen ohjelmistot käyttöönsä tilaajan on maksettava sopimuksen mukaiset maksut, vaikka toimittaja ei ole täyttänyt omia sopimuksen mukaisia velvoitteitaan. Pääsääntöisesti tällainen lopputulos ei ole tarkoituksenmukainen ja ehdon soveltuminen tällä tavoin voidaan haastaa kohtuullisuusperusteella. Tällöin huomionarvoista on, että tehokas sopimusehdon kohtuuttomuuteen vetoaminen projektisopimusten yhteydessä on joka tapauksessa vähintäänkin epävarmaa.
Jos sopimuksen oikeuksien siirtymistä koskeva ehto soveltuu vasta silloin, kun kaikki sopimuksenmukaiset maksut on suoritettu, voidaan perustellusti argumentoida, että osapuolet eivät ole sopineet mitään oikeuksista ennen tuota ajankohtaa. Tämän päättelyketjun perusteella ennen siirron tapahtumista, tulee tilaajan oikeuksia projektin aikana toimitettuihin ohjelmistoihin arvioida tekijänoikeuslain 25 j §:n 1 momentin säännöksen mukaisesti. Tekijänoikeuslain kyseinen säännös antaa tietokoneohjelman luovutuksensaajalle oikeuden valmistaa teoksesta kappaleita ja muokata sitä ohjelmiston käyttämiseksi aiottuun käyttötarkoitukseen. Tätä säännöstä on Suomessa sovellettu harvoin, mutta sen perusteella tilaajalle voisi syntyä rajoitettu käyttöoikeus projektin aikana toimitettuihin ohjelmistoihin vähintään niiltä osin, kun niitä käytetään projektin aikana toimitettujen ohjelmistojen korvaamiseen muilla ratkaisuilla.
Ohjelmistojen kehitystä ja toimittamista sisältävät projektit ovat valitettavan harvoin aikataulussa, toteutuvat osapuolten odotusten mukaisessa laajuudessa taikka pysyvät osapuolten arvioimissa kustannuksissa saatikka työmäärissä. Projektin epäonnistuessa osapuolilla on poikkeuksetta runsaasti haasteita ilman, että projektin aikana toimitettujen ohjelmistojen omistus- tai käyttöoikeuksia tarvitsee erikseen arvioida tai niistä on tarpeen neuvotella. Näistä syistä ohjelmistojen kehitystä tai toimitusta sisältävien projektien toteuttamista koskeviin sopimuksiin on syytä ottaa erikseen määräykset osapuolten oikeuksista projektin aikana toimitettuihin osuuksiin tilanteessa, jossa projekti epäonnistuu tai merkittävästi myöhästyy. Näiden ehtojen sisältö tulee arvioida tapauskohtaisesti ottaen huomioon ainakin keskeneräisten kokonaisuuksien merkitys tilaajalle, kilpailulliset näkökohdat (saako toimittaja toimittaa tilaajalle kehitettyjä osuuksia tilaajan kilpailijoille) sekä maksuaikataulu. Joissain tapauksissa erillinen Escrow-järjestely voi olla perusteltu, mutta projektin aikana tällainen järjestely on harvoin toimiva.
Mikäli tarvitset ohjelmistojen toimituksia koskevaa asiantuntemusta osana toteutettavaa projektitoimitusta, toimistomme asiantuntijat ovat apunasi.
Sakari Aalto