Siirry sisältöön

Tulevaisuutta ja historiaa

20.06.2018
Suomen Asianajajaliiton ylin päättävä elin, valtuuskunta, oli pari viikkoa sitten koolla Tampereella. Minulla oli ilo ja kunnia tulla valituksi toiselle kaksivuotiskaudelle Asianajaliiton puheenjohtajaksi. Erityisen hienoa on saada johtaa asianajajakuntaa, kun liittomme ensi vuonna täyttää 100 vuotta. Vahvan historian varaan on hyvä rakentaa.

Sääntömääräisten asioiden lisäksi kokouksen pääteemana oli asianajajakunnan tulevaisuus. Asettamamme tulevaisuustyöryhmä antoi raporttinsa siitä, millaisiin kehityskulkuihin oikeudellisten palvelujen tarjoajien on syytä varautua nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.

Tietotekniikan ja erityisesti tekoälyn kehittyminen on sekä uhka että mahdollisuus. En usko tietokoneen korvaavan asianajajaa, mutta asianajajien ja muidenkin juristien tehtävät muuttuvat. Ainakin vielä lähivuosina tarvitaan ihmisälyä oikeudellisissa tehtävissä yhä paljon, mutta tekoälypohjaiset sovellukset voivat ottaa tehdäkseen monia rutiinitehtäviä, jotka nyt työllistävät nuoria juristeja suurissa asianajotoimistoissa. Uskon, että markkinoille tulee jo lähivuosina tekoälysovelluksia, joiden käyttäminen on kaupallisesti järkevää.

Toisaalta uusi teknologia mahdollistaa palvelujen tarjoamisen etänä. Suomen kaltaisessa laajassa maassa on realiteetti, että asianajaja ei voi jokaisella olla kävelymatkan päässä – kuten ei lääkärikään. Tekoälyavusteisesti voi olla mahdollista tehdä yksinkertaisia oikeudellisia asioita itse, ja monimutkaisemmissa asioissa asianajaja voi olla etäyhteyden päässä.

Meidän asianajajien perusarvot ovat lojaalisuus, riippumattomuus, esteettömyys, luottamuksellisuus ja kunniallisuus. Uskon, että nämä perusarvot kestävät aikaa ja soveltuvat hyvin toimintamme kulmakiviksi vielä pitkälle tulevaisuuteen.


Aiheeseen liittyvät julkaisut