Siirry sisältöön

Työhyvinvointia Vantaalla

02.04.2019

Jokaisen työpaikan tulisi aika ajoin miettiä, minkälaisia olemme, miten viihdymme, mikä toimii, missä voisi parantaa jne. Voi olla, että alla esitetyt asiat tuntuvat itsestään selviltä, mutta niin ei aina todellisuudessa ole. Siksi näitäkin asioita on syytä aika ajoin pohtia ja nimenomaan yhdessä eli koko henkilökunnan kesken.

Meidän osaltamme tämä tapahtui viime viikon torstaina Vantaalla. Siitä sain ajatuksen kirjoittaa muutaman sanan työhyvinvoinnista yleensä ja omasta toimistostamme erityisesti.

Omaan hyvinvointiin vaikuttavat tietenkin työtehtävät. Tärkeää on, että jokainen saa tehdä haasteellisia, innostavia tehtäviä. Koska kukaan ei voi tietää kaikkea kaikesta, jokainen meistä tarvitsee sparrausta. Näin on tärkeää, että apua ja neuvoja on saatavilla. Jos ja kun työhuoneiden ovet pidetään auki, kuten meillä, on helppoa lähestyä kollegaa ja kysyä häneltä joko neuvoa tai sitten vahvistusta sille, että oma ajatuskulku on ollut oikeansuuntainen. Tärkeää on myös, että neuvoa on saatavissa heti eikä huomenna.

Mutkan kautta työhyvinvointiin vaikuttaa myös se, että jokainen työyhteisössä tietää, mihin yhteisö yhteisesti pyrkii ja miten tuohon yhteiseen tavoitteeseen päästään. Välttämätön edellytys on, että jokainen pääsee vaikuttamaan omien tavoitteidensa asettamiseen. Toki hyvä olisi, jos pääsee vaikuttamaan myös koko yhteisön yhteisten tavoitteiden asettamiseen. Joka tapauksessa asetetut yhteiset tavoitteet pitää selkeästi kertoa kaikille. Tällöin niiden saavuttamiseen on helpompi sitoutua.  Ja tärkeää on, että jokainen työyhteisössä omalta osaltaan sitoutuu omiin ja yhteisiin tavoitteisiin.

Jos ja kun tavoitteisiin päästään, on tietenkin tärkeää huomioida se. Olkoonpa huomioiminen sitten jokin palkkio tai palauteen antaminen. Oman kehittymisen kannalta on myös tärkeää, että työstään saa palautetta. Kehut voi toki jakaa kaikkien kuullen, mutta mikäli jotakin negatiivista palautetta on, se on syytä antaa henkilölle kahden kesken. Itsensä kehittymisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että palautetta saa myös silloin, kun kaikki ei välttämättä mennyt ihan putkeen. Muutoin on vaikea kehittyä. Palautteen antajan on kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikille ei voi antaa palautetta samalla tavoin. Jokainen meistä reagoi eri tavoin negatiiviseen palautteeseen. Mutta kuten sanottu, oman kehittymisen kannalta myös negatiivinen palaute on hyödyllistä.

Työn takia kuulumme tiettyyn työyhteisöön, mutta työ ei saa olla koko elämä. Jokainen tarvitsee aikaa rentoutua ja ns. omaa aikaa. Siksi on tärkeää, että on mahdollista erottaa työ- ja vapaa-aika. Tähän toki liittyy työn joustavuus, joka meillä toimii.

Ei saa unohtaa, että viihtyvyyteen vaikuttavat ennen kaikkea ihmiset. Silloin kun viihtyy työtovereidensa kanssa, viihtyy myös työssä. Huumorikaan ei koskaan ole pahitteeksi. Se luo yhteishenkeä. Meillä tämäkin puoli on kunnossa. Viihtyvyyteen ja yhteishenkeen kuuluvat myös yhteiset lounashetket.

Vietimme siis koko toimiston voimin hyödyllisen ja iloisen päivän tärkeitä asioita pohtien ja ideoiden. Totesimme, että meillä menee hyvin ja edellä mainitut asiat ovat meillä hyvällä tolalla. Tähän viittaa sekin, että työntekijämme viihtyvät meillä useita vuosia, jopa vuosikymmeniä. Toki aina on ja pitääkin olla parannettavaa. Mutta jo pelkästään tällainen yhdessäolo entisestään lisäsi yhteenkuuluvuudentunnetta. Erityisesti nyt, kun toimistomme on levittäytynyt usealle paikkakunnalle, on tärkeää tavata muiden paikkakuntien henkilöstöä myös naamatusten. Seura oli loistavaa ja ruoka oli hyvää, joten tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.


Aiheeseen liittyvät julkaisut