Siirry sisältöön

Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet vanhempainvapaalla

Perhevapaauudistuksen myötä Kelan maksamat vanhempainrahat muuttuivat syksyllä 2022, joka mahdollisti jakamaan vanhempainvapaapäiviä vanhempien kesken joustavammin. Olen itsekin hyödyntänyt tämän mahdollisuuden molempien lasteni kohdalla, joista viimeisimpänä vietin viime syksyn sekä alkutalven vanhempainvapaalla nuoremman poikamme kanssa.

Vanhempainvapaa on arvokas mahdollisuus vanhemmille viettää aikaa lapsensa kanssa ilman, että työsuhde vaarantuisi. Suomessa vanhempainvapaasta sääntelee työsopimuslaki. Mitkä ovatkaan vanhemman oikeudet ja velvollisuudet vanhempainvapaan aikana? Tässä blogitekstissä käsitellään muutamia keskeisiä näkökohtia.

1. Oikeus vanhempainvapaaseen

Työsopimuslain mukaan jokaisella vanhempainvapaaseen oikeutetulla vanhemmalla on oikeus hakea vanhempainvapaata, kunhan tämä ilmoitetaan työnantajalle lain vaatimassa ajassa. Ilmoitusaika on pääsääntöisesti viimeistään kaksi kuukautta ennen aiotun vapaan alkua ja mikäli vapaan kesto on enintään 12 arkipäivää, kuukausi ennen vapaan alkua.

2. Työsuhteen jatkuminen ja irtisanomissuoja

Vanhempainvapaan aikana työsuhde säilyy voimassa normaalisti, mutta työnantaja ei maksa palkkaa vapaan ajalta, ellei työnantajan kanssa ole erikseen sovittu muuta. Vanhempainvapaalla olevalla työntekijällä on tehostettu irtisanomissuoja. Työnantajalla ei ole oikeutta irtisanoa työntekijää vanhempainvapaan perusteella, ja irtisanominen tällä ajanjaksolla on mahdollista vain erityisen painavista syistä. Vanhempainvapaalla oleva voidaan irtisanoa tuotannollisista ja taloudellisista syistä ainoastaan silloin, kun työnantajan toiminta päättyy kokonaan.

3. Vanhempainraha ja sen ehdot

Vanhempainvapaan ajalta voi saada Kelan maksamaa vanhempainrahaa, joka perustuu tuloihin tai minimitasoon. Vanhempainrahan määrä ja kesto riippuvat siitä, kuinka vanhempainvapaapäivät on jaettu vanhempien kesken.

4. Vuosiloman kertyminen

Vuosilomalain mukaan työssäolopäivien veroisena pidetään työpäiviä tai työtunteja, jolloin työntekijä on estynyt tekemästä työtä vanhempainvapaaseen oikeutetun työntekijän 160 vanhempainvapaapäivän aikana. 160 päivän sääntö on henkilökohtainen, eli molemmat vanhemmat saavat oman 160 arkipäivän jaksonsa ja arkipäiviin lasketaan mukaan myös lauantait. Mikäli 160 arkipäivää ylittyy, ei vuosilomaa kerry tältä ylimenevältä ajalta.

5. Paluu työhön

Vanhempainvapaan päätyttyä työntekijällä on oikeus palata aikaisempaan työtehtävään tai, jos se ei ole mahdollista, vastaavaan tehtävään samoin ehdoin. Tämä sääntö antaa turvaa työntekijöille ja auttaa yhdistämään perhe- ja työelämän.

6. Suositukset ja huomioitavaa

Vanhempainvapaaseen liittyy monia yksityiskohtia, ja on suositeltavaa tutustua etukäteen työehtosopimuksiin, mahdollisiin työnantajan tarjoamiin lisäetuuksiin sekä muihin käytäntöihin.

Vanhempainvapaa on merkittävä etu ja sen huolellinen suunnittelu, ja oikeuksien ymmärtäminen auttavat varmistamaan sujuvan siirtymisen vapaalle ja takaisin työelämään.

Juho Lakkala


Aiheeseen liittyvät julkaisut