Siirry sisältöön

Uskallanko lupautua osakeyhtiön hallituksen varajäseneksi?

14.09.2018

Uskallanko lupautua osakeyhtiön hallituksen varajäseneksi?

Usein kysytään, mikä vastuu on hallituksen varajäsenellä ja uskaltaako kyseiseen tehtävään ylipäätään lähteä. Tällä viikolla soitti hätääntynyt henkilö, jolle oli ilmoitettu, että koska osakeyhtiön hallituksen ainoa varsinainen jäsen oli menehtynyt, hänen oli hallituksen varajäsenenä otettava vastuu koko osakeyhtiöstä ja sen toiminnasta. Ongelma oli se, että yhtiö oli raskaasti tappiollinen ja ongelmat varajäsenelle tuntemattomia. Hän ei ollut vuosikausiin osallistunut mihinkään toimintaan.

Hallituksen varajäsen on vastuussa vain siltä osin, kuin hän osallistuu hallitustyöskentelyyn. Mikäli varsinainen hallituksen jäsen on estynyt, tulee varajäsen normaalisti tämän sijaan ja tekee hallituksessa yhtiölle kuuluvia päätöksiä. Lohdullista kuitenkin on tietää, että sekä hallituksen jäsenyydestä että varajäsenyydestä voi milloin tahansa erota, ja tässäkin tapauksessa loppu oli onnellinen siten, että varajäsen erosi välittömästi tehtävästään ilmoittamalla sen kaupparekisteriin eikä näin muodoin joutunut ottamaan harteilleen itselleen tuntemattomia ja vieraita asioita ja myös mahdollista taloudellista vastuuta. Normaalisti ero hallituksen jäsenyydestä ilmoitetaan hallitukselle, mutta tässä tapauksessa, kun hallitusta ei enää ollut, riitti, että ilmoitus tehtiin kaupparekisteriin ja myös omistajille.

Voit siis rauhassa lupautua hallituksen varajäseneksi ja, mikäli sen teet, saat itse vapaasti tulevaisuudessa päättää, osallistutko hallituksen kokouksiin vai et. Tehtävään ei tietenkään pidä ryhtyä, mikäli ei sitä itse halua tai ole lainkaan kiinnostunut yhtiön asioista. Se, että eroaa ensimmäisessä tilanteessa, jolloin joutuisi varajäsenenä tekemään hallitukselle kuuluvia päätöksiä, ei luonnollisesti ole mielekästä, mutta yllä kerrotussa tilanteessa se oli ainoa järkevä vaihtoehto.

Hyvää hallitustaivalta joko jäsenenä tai varajäsenenä!


Aiheeseen liittyvät julkaisut