Siirry sisältöön

Verohuojennukset yrityksen sukupolvenvaihdoksessa

Sukupolvenvaihdos tarkoittaa yrityksen omistuksen ja päätösvallan siirtoa seuraavalle sukupolvelle. Verolainsäädäntömme mahdollistaa erilaisia verohuojennuksia sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, joista tässä käsitellään lahjaveron huojennusta yritystoiminnan jatkajan osalta sekä luovutusvoittoveron huojennusta yritystoiminnasta luopuvan henkilön osalta.

Toiminnan jatkajan verotus

Tyypillinen tapa sukupolvenvaihdoksen toteuttamiselle on osakkeiden lahjoitus lapsille. Tiettyjen edellytysten täyttyessä osakkeista maksettavaa lahjaveroa voidaan huojentaa joko osittain tai kokonaan.

Jos sukupolvenvaihdos toteutetaan puhtaasti lahjana, voi toiminnan jatkaja saada lahjaveroon osittaisen huojennuksen. Huojennuksen saaminen edellyttää muun muassa, että saaja saa lahjoituksessa vähintään 10 % yhtiön osakkeista. Jos lahjoittajia on useampi, esimerkiksi vanhemmista molemmat, tulee jokaisen lahjoittajan lahjoittaa erikseen 10 %. Lisäksi edellytetään, että lahjansaaja jatkaa elinkeinotoimintaa harjoittavan yrityksen toimintaa. Huojennuksen lisäksi lahjaverolle on mahdollista hakea pidennettyä ja korotonta maksuaikaa 10 vuodeksi.

Puhtaan lahjoituksen sijaan osakkeita voidaan siirtää sukupolvelta toiselle myös lahjanluonteisella kaupalla. Lahjaluonteisessa kaupassa toimintaa jatkava maksaa osakkeista kauppahinnan, joka alittaa osakkeiden käyvän arvon, mutta on kuitenkin yli 50 % osakkeiden käyvästä arvosta. Tällöin jatkaja voi vapautua lahjaveron maksamisesta kokonaan, jos myös muut edellä kerrotut sukupolvenvaihdosta koskevat huojennusedellytykset täyttyvät. Lahjanluonteinen kauppa on järkevä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun yritystoiminnasta luopuva haluaa korvauksen yrityksen osakkeista luopumisesta.

Toiminnasta luopuvan verotus

Lahjoitustilanteessa yritystoiminnasta luopuvalle (eli lahjoittajalle) ei luonnollisesti synny lainkaan verotettavaa tuloa. Osakkeiden myyminen esimerkiksi kaupalla tai lahjanluonteisella kaupalla aiheuttaa kuitenkin lähtökohtaisesti luovutusvoittoveron maksamisen toiminnasta luopuvalle henkilölle. Tiettyjen tuloverolain säännöksien täyttyessä luovutusvoitto voi kuitenkin olla verovapaa: jos esimerkiksi toiminnasta luopuva myy vähintään 10 % yhtiön osakkeista, jotka on omistettu vähintään 10 vuoden ajan, ja saajana on lain määrittelemä lähisukulainen joko yksin tai puolisonsa kanssa, myyjää ei lähtökohtaisesti veroteta myyntivoitosta.

Huolellinen suunnittelu on tärkeää verohuojennuksien saamiseksi

Sukupolvenvaihdokselle on monta erilaista toteuttamistapaa ja sen onnistunut toteuttaminen on monivaiheinen prosessi, jonka suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa. Huolellisesti suunnitellulla sukupolvenvaihdoksella voidaan myös vähentää veroseuraamuksia.

Tietyissä tilanteissa voi olla tarpeen hakea Verohallinnolta sitovaa ennakkoratkaisua, joka varmistaa veroseuraamusten ennakoitavuuden. Ennakkoratkaisu sitoo verottajaa, mikäli sukupolvenvaihdos toteutetaan ratkaisussa kuvatulla tavalla.

Verotehokkaan sukupolvenvaihdoksen toteuttaminen vaatii vero- ja yhtiöoikeuden tuntemista. Siten sukupolvenvaihdoksessa on suositeltavaa hyödyntää juristien tai muiden asiantuntijoiden apua.

Ronja Jokinen


Aiheeseen liittyvät julkaisut